Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

AgOS zet met eerste afnemer ketenfinanciering opnieuw grote stap

AgOS, een start-up gericht op innovatieve dataontsluiting en financiering in agrarische toeleveringsketens, heeft opnieuw een stap voorwaarts gezet. De start-up zet enerzijds blockchain-technologie in om alle toegevoegde waarde-stappen in een toeleveringsketen inzichtelijk te maken, en gebruikt deze informatie anderzijds om financiering van de keten als geheel (in plaats van per bedrijf) mogelijk te maken. Eerder werd succesvol een datasysteem opgezet, waarmee bepaalde kerngegevens uit de varkensketen van Frievar worden vastgelegd. Dit leverde AgOS en haar partners een nominatie op voor ‘Digitale Transformatie van het Jaar’ bij de Computable Awards 2019. Nu heeft men met een investeringspartij, een verzekeraar en een advocatenkantoor ook de contacten die nodig zijn om de ketenfinanciering te realiseren. Het is de planning dat in oktober de eerste boer uit de Frievar-keten financiering zal ontvangen vanuit het platform van AgOS.

Blockchain biedt benodigde basis ketentransparantie

AgOS bestaat uit een klein maar divers team, dat kennis uit verschillende disciplines samenbrengt. Het idee voor AgOS ontstond op een blockchain-hackaton in 2017, waarna o.a. medeoprichters Sidney Richards en Pieter Klapwijk besloten om het concept verder uit te werken. 

“Het concept is in principe toepasbaar op allerlei soorten ‘supply chains’, maar de varkensketen (van veevoer en genetisch materiaal tot uiteindelijk vleesproducten) leent zich hier extra goed voor, omdat er enerzijds nog veel ruimte voor verbetering is, maar anderzijds is de benodigde basisorganisatie voor inpassing van ons concept reeds aanwezig of bijna gerealiseerd”, zegt Klapwijk.

De eerste stap was het in samenwerking met de Frievar-varkensketen en haar partners opzetten van een systeem gebaseerd op blockchain, dat data uit de verschillende transacties registreert en transparant maakt. In een soort ‘digitaal vleespaspoort’ is bijvoorbeeld precies te zien welk voer de varkens hebben gekregen. Dit soort inzichten bieden op zichzelf al veel voordelen voor de eindafnemers en consumenten, maar voor AgOS is het de technische basis voor het uiteindelijke doel: ketenfinanciering. 

Lagere financieringslasten en risico’s in keten

Het idee achter ketenfinanciering is dat individuele bedrijven in de keten niet langer zelf grote investeringen hoeven te doen in de aanschaf en het onderhoud van de halffabricaten waar ze hun eigen waarde aan toevoegen. Vaak is deze toegevoegde waarde namelijk veel minder hoog dan de kosten die hiervoor gemaakt moeten worden, zodat de financieringslasten en risico’s zeer hoog zijn. In de varkensketen krijgt een varkensmester uiteindelijk betaald voor het afleveren van een vleesvarken, maar moet voor die tijd biggen kopen, voeren en gezond houden. Al deze voorgaande uitgaven zijn hoger dan wat de mester overhoudt na de verkoop. 

In het concept van AgOS worden al die kosten in de keten voorgeschoten, zodat leveranciers nog steeds (en sneller) hun toegevoegde waarde krijgen uitgekeerd, maar niet langer zelf in de halffabricaten hoeven te investeren. Het totale voorgeschoten bedrag wordt uiteindelijk met de afnemer van het eindproduct afgerekend.

Klapwijk: “Uiteindelijk willen we opschalen naar andere agrarische ketens”

Met Pieter Klapwijk, als professor in supply chains verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit, heeft het AgOS-team iemand in huis met veel kennis en ervaring op het gebied van toeleveringsketens. Bovendien loopt Klapwijk als medeoprichter van de Supply Chain Finance Community voorop in de ontwikkeling van het relatief nieuwe concept van ketenfinanciering. 

Klapwijk: “Het is lastig om de medewerking van een kapitaalinvesteerder, verzekeraar en juridische speler te verkrijgen, we willen tenslotte iets financierbaar maken dat dat nu nog niet is.” Het door AgOS opgezette datasysteem zorgt er echter voor dat de toegevoegde waarde in iedere stap in de keten inzichtelijk is, een voorwaarde voor ketenfinanciering.  De combinatie van ketentransparantie en ketenfinanciering maakt onder andere verdergaande specialisatie, lagere kosten, betere aansturing op het gewenste eindproduct en meer flexibiliteit in de keten mogelijk. 

Nu de eerste partij volgende maand ketenfinanciering kan ontvangen, zal AgOS waarschijnlijk dit jaar de eerste omzet genereren uit onder andere financieringsopbrengsten. “Dat is een enorme mijlpaal voor een start-up. Uiteindelijk willen we het naar de hele Frievar-keten uitbreiden, dan naar andere varkensketens en vervolgens naar andere agrarische ketens.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-28T14:35:13.000Z AgOS
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.