Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Meer dan $10 miljard DeFi hacks in 2021

Dit artikel delen:

DeFi zag een enorme groei aan nieuwe gebruikers, maar hoge rendementen gaan gepaard met meer risico’s. De sector staat nog in de kinderschoenen en kwaadwillenden, die in alle innovatieve industrieën voorkomen, profiteren van hebzucht, onwetendheid en zwakte. DeFi zou DeFi niet zijn als er vanuit de sector zelf een innovatieve oplossing zou komen. Gedecentraliseerde dekkingen (crypto's alternatief voor verzekeringen) zijn een methode om deze specifieke DeFi risico's, zoals bugs in smart contracts, hacks, economische exploitatie door derden, af te dekken.

Decentralized Finance (DeFi) maakte haar opmars in 2020 en is eind 2021 niet meer weg te denken uit de crypto wereld. Waar eerst alleen echte durfals zich in DeFi waagden, komen er steeds grotere spelers om de hoek kijken en zien we nu ook institutionele interesse. Met een marktkapitalisatie van €220 miljard, heeft DeFi zich in de kijker gespeeld en erkennen zelfs banken als ING DeFi als een alternatief systeem voor financiële transacties.

Aantal hacks neemt explosief toe

DeFi zag een enorme groei aan nieuwe gebruikers, welke werden aangetrokken door protocollen zoals Anchor, die royale rentepercentages van ~20% op stablecoins biedt. Er zijn zelfs protocollen die tot 200%+ rentepercentage aanbieden, zoals bijvoorbeeld Alpaca Finance. Maar hoge rendementen gaan gepaard met meer risico’s. De sector staat nog in de kinderschoenen en kwaadwillenden, die in alle innovatieve industrieën voorkomen, profiteren van hebzucht, onwetendheid en zwakte. Dit maakt de snel evoluerende en actieve DeFi-industrie een aantrekkelijk doelwit. Het aantal hacks stijgt zo hard dat er in 2021 meer dan 10 miljard euro afhandig is gemaakt. Een feit dat velen onaangenaam verrast.

Het aantal hacks is in 2021 explosief toegenomen. Zo werd ook Cream Finance, een exchange en lending protocol, maar liefst 3x gehackt dit jaar. Door middel van een zogenaamde flash loan attack, wisten criminelen het protocol meer dan 100 miljoen euro afhandig te maken. Dat hoort bij het spel zeg je? Dat kan zo zijn, maar niet alle slachtoffers stonden met lege handen. Gebruikers die zo slim waren hun Cream tokens te verzekeren, konden een claim indienen en zo hun geld terug krijgen.

Hoe werkt de DeFi verzekeringsindustrie?

DeFi zou DeFi niet zijn als er vanuit de sector zelf een innovatieve oplossing zou komen. Gedecentraliseerde dekkingen (crypto's alternatief voor verzekeringen) zijn een methode om deze specifieke DeFi risico's, zoals bugs in smart contracts, hacks, economische exploitatie door derden, af te dekken. Het betreft hier op smart contracts gebaseerde decentrale en permissie loze vorm van kopen en verkopen van voornoemde risico's tussen de participant binnen de DeFi space. Je zou het kunnen vergelijken met een peer-to-peer verzekering of een gecrowdfunde verzekering. 

Elke participant in DeFi kan in feite als “verzekeraar” fungeren door bepaalde risico's op zich te nemen door digitale assets als onderpand in een smart contract onder te brengen, dat gebruikt zal worden om bepaalde claims te dekken indien die zich voordoen, in ruil waarvoor die participant de premie als “verzekeraar” kan opstrijken. Aan de andere kant van deze transactie zit een andere participant in DeFi die een bepaald risico wil afdekken en daarvoor een premie betaald. Indien het risico zich voordoet waarvoor hij zich heeft afgedekt, dan zal hij schadeloos gesteld worden uit de digitale assets die de “verzekeraar” als onderpand heeft aangeleverd.

Momenteel ligt de grootste uitdaging voor de DeFi-verzekeraars echter aan de aanbodzijde: de vraag voor DeFi coverage overtreft het aanbod. Hierdoor is DeFi coverage voor de populaire protocollen zoals Anchor Protocol, Aave v2, Mirror, Convex vaak ‘uitverkocht’. Reden dat er een tekort aan de aanbod kan zit omdat het nog niet super gebruiksvriendelijk is om digitale assets als onderpand te verschaffen. De hoge gas fees, de cool down periodes en de beperkte diversificatie maken het optreden als “verzekeraar” nu beperkt aantrekkelijk.

Neem deel aan de groei van DeFi Insurance

Bright Union, een Amsterdamse insurtech startup, tackelt dit probleem door het de ontwikkelen van de Bright Risk Index; de veiligste en meest gediversifieerde om als “verzekeraar” te fungeren in de DeFi cover industrie en zo een aantrekkelijk rendement te verdienen. Verder verdient het opmerking dat het rendement hierdoor een eerlijke business model wordt gegenereerd, iets wat bij andere DeFi protocollen soms discutabel is. Crypto gebruikers kunnen investeren in de BRI-token waarbij ze onder de motorkap als “verzekeraar” optreden voor tenminste 10 verschillende protocollen, en daardoor een mooi rendement maken op een gediversifieerde portefeuille.  Niet alleen scheelt dat enorm in gas fees, de BRI-token is zelf verhandelbaar dus er is geen sprake van lock-ups of cooling down periods. Het rendement wordt automatisch geherinvesteerd, zodat de waarde aan groei in de prijs van de BRI-token accumuleert. Tot slot wordt de strategie van de BRI gecureerd en geoptimaliseerd door het team van Bright Union, een team met meer dan 20 jaar verzekeringskennis. 

TL;DR maximaal rendement, met minimaal risico ondersteund door een van de oudste bedrijfsmodellen ter wereld: verzekeringen.

 

Over Bright Union

Bright Union is de grootste multi-chain marktplaats voor DeFi dekkingen. Haar missie is om jouw crypto te beschermen tegen hacks, door de crypto community in staat te stellen om elkaar op een gedecentraliseerde te dekken. Bright Union biedt als aggregator het grootste aanbod van DeFi covers voor de laagste prijs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-11T11:14:09.000Z Bright Union


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.