Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Zo maak je van jouw IT-sollicitatie een succes!

Je hebt zojuist je studie ICT succesvol afgerond en nu is het tijd voor je eerste baan. Na al je bijbaantjes is het nu tijd voor het grote werk. Maar hoe kom je nu binnen bij zo’n groot IT-bedrijf? Bij IT-bedrijven werkt het als bij geen ander bedrijf, je moet een leuke vacature zoeken en daarop solliciteren. Zorg ervoor dat je opvalt want IT’ers zijn op dit moment zeer gewild. In dit artikel vertellen we je hoe je van jouw sollicitatie een succes maakt. Dan kun jij straks aan de slag bij de baan die je zo graag wilt.

Begin met een goede brief en een net cv

Je eerste indruk bij een bedrijf is vaak al veelzeggend over hoe je sollicitatie gaat verlopen. Het is daarom belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Hoe doe je dat? Dit doe je door een goede motivatiebrief en een net cv af te leveren bij je sollicitatie. Dit is vaak het eerste wat recruiters van je zien, dus dit moet tip top in orde zijn. 

Laat in je motivatiebrief weten wie je bent, waarom je deze functie graag wilt en waarom precies jij geschikt bent voor deze baan. Probeer dit goed te onderbouwen met argumenten en voorbeelden uit je dagelijks leven. Hierdoor krijgt een recruiter een goed beeld van wie je bent en wat je doet. Maak je brief niet te langdradig, dit kan ertoe leiden dat een recruiter halverwege stopt met lezen. 

Een net opgemaakt cv is net zo belangrijk als een sterke motivatie. Door overzichtelijk weer te geven wat je allemaal al hebt bereikt, wat je competenties zijn en waar je interesses liggen, kan een recruiter snel zien of dit aansluit op de functie. Richt daarom ook je cv zo in, dat deze zo goed mogelijk past bij de functie waar je op solliciteert. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek is zo een stuk groter.

Bereid je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voor 

Wanneer je weet te overtuigen met je motivatiebrief en je cv, word je uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Een gesprek om er verder achter te komen wie je bent, wat je kunt en wat je voor het bedrijf kunt betekenen. Het is heel belangrijk dat je je hier zo goed mogelijk op voorbereid. Want dit is hét moment dat je indruk moet maken op je potentiële nieuwe werkgever. Maar wat kun je tijdens zo’n gesprek verwachten?

Vaak vragen bedrijven voorafgaand aan een sollicitatiegesprek, of je een capaciteitentest kunt uitvoeren. Dit is een test om te zien wat het niveau is waar je over beschikt. Een bekend voorbeeld van deze test is het LTP assessment. Voorafgaan aan je sollicitatiegesprek is het dus handig om de LTP assessment te oefenen. Dit kun je allemaal eenvoudig online doen, zodat je weet wat je kunt verwachten. 

Naast het voorbereiden van de tests, kun je ook het gesprek voorbereiden. Bekijk goed naar de vacature, de functie en het bedrijf. Bedenk voor jezelf welke vragen een werkgever kan stellen. Schrijf deze vragen onder elkaar op een papiertje en bedenk een goed antwoord hierop. Stel je krijgt een van deze vragen tijdens het sollicitatiegesprek, weet je precies wat je moet zeggen. 

Wees jezelf tijdens het gesprek

Wanneer het moment van het gesprek eenmaal is aangebroken kun je maar een ding doen: jezelf zijn. Je moet goed laten zien wie je bent en laten weten wat je allemaal kan. Je moet je niet gaan voordoen als iemand anders, want dit kan je later alleen maar opbreken. Wees netjes, beleefd en vrolijk tijdens het gesprek en laat vooral je eigen eigenschappen naar voren komen. Alleen op die manier komt een potentiële werkgever erachter of jij past bij de functie of niet. 

We hopen dat we je voldoende tips hebben kunnen geven over het voorbereiden van je sollicitatie. We wensen je veel succes met solliciteren!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-12T11:34:35.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.