Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Professionele sectoren zijn compleet afhankelijk van de IT

Het is geen nieuwtje dat de techniek een steeds grotere rol in de samenleving speelt. Wanneer je over een technische opleiding beschikt vind je binnen de kortste keren een goedbetaalde baan. Bedrijven gaan zelfs bij opleidingen langs om kandidaten alvast in te lijven. Overal in Nederland staan ondernemingen te trappelen om geschoold IT-personeel een contract aan te bieden. Het gevaar dreigt dat we te afhankelijk worden van de IT. In dit blog bespreken we wat de risico's zijn en of ze werkelijk tot problemen leiden.

Sectoren die niet functioneren zonder goed functionerende IT

Het is mogelijk om een lijst op te stellen met alle sectoren die afhankelijk zijn van de IT. Maar eigenlijk heeft dat weinig zin. Het zou namelijk een oneindig lange lijst worden. Iedere onderneming in Nederland maakt gebruik van computers, software en het internet. Dat geldt voor het delen van tekeningen voor bouwprojecten en het opslaan en teruglezen van patiëntgegevens in ziekenhuizen. Ook voor het opstellen van je testament en het inschrijven voor een cursus kom je niet meer onder de IT uit.

Waarom IT zo centrale rol in ons leven is gaan spelen

We zijn afhankelijk van de IT omdat we er zo ongelooflijk veel gebruik van maken. Dat geeft aan hoe handig, gemakkelijk en nuttig het allemaal is. Dankzij de IT draaien veel facetten in onze maatschappij veel soepeler. Gegevens delen is kinderlijk eenvoudig en overleggen met iemand die duizenden kilometers verderop zit is geen enkel probleem. De IT maakt ons werk en ons leven leuker en makkelijker. Want je haalt er natuurlijk ook veel plezier uit. Denk aan de oneindige opties om met elkaar te communiceren, het online kijken van films en series, het spelen van games en het delen van documenten.

Is de complete afhankelijkheid van computertechniek gevaarlijk?

Iedereen werkt tegenwoordig met een computer. Maar iedereen met een technische opleiding weet dat de meeste mensen totaal niet begrijpen hoe het allemaal werkt. Op zich lijkt dat geen probleem. Want ze kunnen hun taken tenslotte uitvoeren. Bovendien lijkt het voor hooggespecialiseerd personeel altijd alsof anderen er geen kaas van hebben gegeten. Maar de afhankelijkheid van de IT is wel erg doordrongen in de professionele sector. Bij het uitvallen ervan komen processen en zelfs complete bedrijven stil te liggen. Inbraken en gijzelingen van hackers geven dit nog eens aan.

Kennis over de IT dient breder gedragen te worden

Ergens afhankelijk van zijn is niet altijd problematisch. Maar er dienen wel genoeg mensen aanwezig te zijn die potentiële problemen op weten te lossen. Het tekort aan personeel is dus eigenlijk het grootste gevaar. Helemaal als je bedenkt dat de tendens alleen maar toeneemt. We worden steeds meer afhankelijk van techniek. De IT heeft een enorme invloed op ons leven, zowel persoonlijk als professioneel. Daarom mag er best wat meer kennis aanwezig zijn bij de doorsnee burger. Meer aandacht voor de IT op middelbare scholen is een mooie eerste stap. Niet alleen krijgen leerlingen inzicht in hoe het allemaal werkt, het motiveert ook meer jongeren om te kiezen voor een carrière binnen de computertechniek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-17T14:49:19.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.