Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Ring van dark fiber verbindt Edese scholen

Dit artikel delen:

De voortgezet onderwijsinstellingen Pallas Athene College en het Marnix College in Ede maken, als een van de eerste scholen in Nederland, gebruik van een dark fiber ring. Dark fiber is een glasvezelaansluiting dat niet alleen zeer veilig is, maar ook ongelimiteerde, schaalbare bandbreedte biedt. Bovendien garandeert dit ringnetwerk dat er áltijd beschikbaarheid is tot internet en de benodigde applicaties. De verbinding loopt namelijk vanuit het datacenter BIT in Ede naar het Marnix College, vervolgens naar het Pallas Athene College en weer terug naar het datacenter. De dark fiber ring biedt dus linksom of rechtsom altijd toegang tot internet.

Omdat een steeds groter gedeelte van het lesaanbod van de scholen in rap tempo wordt gedigitaliseerd, en docenten en scholieren behoefte hebben aan veilig en stabiel internet, kozen de scholen voor deze vooruitstrevende internetverbinding. Ook delen de onderwijsinstellingen nu een firewall, zodat het internet en alle applicaties beveiligd zijn tegen hacks en andere digitale gevaren. De scholen zijn niet gelieerd aan elkaar, maar overleggen wel als het gaat om organisatorische kwesties. Berry Fluit, stafmedewerker Organisatie & ICT van Marnix College: “We lopen zo nu en dan tegen dezelfde problemen aan, en overleg hierover biedt dan goede inzichten. Daar waar we elkaar kunnen helpen, doen we dat.” Toen het bestaande glasvezelcontract van het Pallas Athene College afliep en rond dezelfde tijd de firewalls van Marnix College aan vervanging toe waren, besloten de scholen de handen ineen te slaan.

De scholen werken beiden samen met reseller DWE ICT, die veel ervaring heeft met IT-projecten in het onderwijs. DWE ICT ontwierp het plan, wat inhield dat het IT-netwerk opgezet en beheerd zou worden vanuit het datacenter BIT in Ede. Van daaruit legde glasvezelleverancier TReNT een glasvezelverbinding naar het Marnix College, het Pallas Athene College en weer terug naar het datacenter. Tom Berendsen, hoofd ICT bij het Pallas Athene College: “Omdat wij gebruik maken van online lesaanbod, maar in de toekomst zeer waarschijnlijk ook online toetsen en examens gaan afnemen, is downtime geen optie. Mocht de kabel op een punt breken, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden, dan is er nog niets aan de hand, want dan verloopt de verbinding via de andere richting. Deze opzet geeft ons veel rust.”

Naast een gezamenlijke glasvezelring delen de onderwijsinstellingen nu ook een FortiGate firewall van Fortinet, die verdeeld kan worden in twee virtuele exemplaren, en functioneren als afzonderlijke firewalls. Dat houdt ook in dat de scholen apart van elkaar de beveiligingsinstellingen kunnen aanpassen naar eigen inzicht en beleidsregels. Zo bepalen zij zelf waar hun leerlingen wel en niet online toegang tot hebben. Bovendien biedt de Fortigate beveiligingsrapportages die het management inzicht geeft in de status van de beveiliging.

“DWE ICT heeft veel ervaring met onderwijsinstellingen en weet precies wat wel en wat niet kan”, vertelt Fluit. “Dat levert een hele fijne samenwerking op, zonder verrassingen achteraf. De dark fiber-ring en de nieuwe FortiGates zorgen ervoor dat we helemaal klaar zijn voor de toekomst. Bovendien is deze opzet goed betaalbaar omdat we samen de kosten delen. Het is alsof je betaalt voor een Volkswagen, maar in een luxe Audi rijdt. Dat is een geweldig gevoel.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-17T13:44:41.000Z DWE ICT
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.