De aankondiging dat een werkneemster zwanger is, is in de eerste plaats een moment van vreugde. Was ze niet zwanger, dan zouden jullie er een glaasje bubbels bij kunnen nemen! Na al het feestgedruis, blijven er wel wat praktische overwegingen over.
Dit is zeker het geval bij essentiële functies, want bijvoorbeeld het vinden van een goede interim marketing manager is niet zo eenvoudig als het lijkt. Dit vereist een proactieve aanpak en een zorgvuldige planning. Bovendien moet de werkgever ook nog een aantal dingen regelen voor de zwangere werkneemster.
Zwangerschapsvervanging regelen
Het is van essentieel belang om een soepele overgang te garanderen wanneer een werkneemster met zwangerschapsverlof gaat. Zwangerschapsvervanging vereist een strategische benadering. Begin vroeg met het plannen van de vervanging om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is voor een effectieve takenoverdracht. Overweeg het in dienst nemen van goede profielen die de bedrijfscultuur snel kunnen begrijpen en die zich kunnen aanpassen aan de bestaande workflow. Weet dat een buitenstaander niet altijd een-op-een alles kan overnemen. Zoek daarom naar creatieve oplossingen. Ga bijvoorbeeld na of andere medewerkers ook een aantal taken op zich kunnen nemen.
Rechten van zwangere werknemers
Het is belangrijk dat er geen risico’s worden genomen op het werk. De bedrijfsarts kan hierover adviseren. Eventueel moet het takenpakket worden aangepast of moeten er extra preventieve maatregelen worden getroffen. In het derde trimester zal de werkneemster zwangerschaps- en bevallingsverlof aanvragen. Ze heeft recht op zestien weken (of meer). Uiterlijk drie weken voordat dit verlof ingaat, moet de werkneemster het verlof aanvragen. In sommige gevallen is er extra verlof, bijvoorbeeld bij een meerlingzwangerschap. Als werkgever dien je een uitkering aan te vragen bij het UWV. Je mag de werkneemster ook niet ongelijk behandelen. Na de zwangerschap moet de werkneemster gewoon weer kunnen terugkeren in haar oude functie.
Tips en advies voor werkgevers met zwangere werknemers
De belangrijkste tip is misschien wel om open te communiceren. Moedig een open dialoog aan tussen het management en de zwangere werknemer. Bespreek de verwachte verlofdatums en eventuele flexibiliteit in de aanloop naar het verlof. Stel je constructief op en dan kun je van de werkneemster hetzelfde verwachten.
Zorg in ieder geval voor een goede voorbereiding op het verlof. Organiseer kennisoverdrachtsessies tussen de zwangere werknemer en de vervanger om een goede zwangerschapsvervanging te garanderen. Dit zorgt voor continuïteit en vermindert verstoringen in lopende projecten. Wat veel werkgevers vergeten, is dat dit ook in de omgekeerde richting werkt. Om een vlotte terugkeer te garanderen, is het belangrijk dat de vervanger de mogelijkheid krijgt om de terugkerende werkneemster te briefen.
In ieder geval respecteer je de privacy van de werkneemster. Vraag niet om zaken die je niet hoort te vragen en deel niet onnodig informatie over de zwangerschap met andere werknemers of externe partijen. Informeer je goed bij bijzondere omstandigheden, zoals een miskraam of een meerlingzwangerschap. Dan zijn de regels namelijk anders. En wees in ieder geval voorbereid op onverwachte wendingen, zoals ziekte of gezondheidsproblemen die zijn gerelateerd aan de zwangerschap. Zo kun je snel en correct ingrijpen om de verstoring op het werk te beperken.