Het zal niemand zijn ontgaan dat onze samenleving in de afgelopen dertig jaar flink is veranderd. De digitalisering heeft een flinke impact gehad. Niet alleen als we kijken naar de manier waarop we nu leven, maar ook zeker als we op de arbeidsmarkt letten. Zo zijn sommige beroepen overbodig geworden doordat er meer machinaal wordt gedaan. Daar tegenover staat ook dat er weer veel nieuwe beroepen bij zijn gekomen. Zo zien we bijvoorbeeld dat er in de technische sector momenteel heel veel personeel wordt gevraagd en er steeds meer nieuwe beroepen bij komen. Maar wat betekent dit voor de lange termijn?
De technische sector is booming
Als we kijken naar de technische sector, dan zien we dat deze flink is gegroeid in de afgelopen jaren. Er zijn veel nieuwe beroepen ontstaan en de vraag naar nieuw personeel is groot. Omscholen naar techniek is nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Bedrijven doen er alles aan om nieuwe personeelsleden aan te trekken.
Goed nieuws dus voor de mensen waarvan hun beroep overbodig is geworden door de digitalisering. Indien zij affiniteit hebben met de techniek, dan is er hier nog genoeg werk te vinden. Bij opleider en detacheerder Strevon kan een zij instromer binnen 1,5 jaar klaargestoomd worden om zelfstandig in het vak aan de slag te gaan. Hierbij hebben ze keuze uit heel veel verschillende soorten opleiding. Van opleiding zonnepanelen monteur tot loodgieter. Alles is mogelijk. Met een bbl opleiding elektrotechniek kun je direct ervaring opdoen in de praktijk en ontvang je ook meteen salaris voor jouw diensten.
Digitalisering verandert banen
Het grootste discussiepunt met betrekking tot de digitalisering is dat hierdoor veel banen verdwijnen. Dat klopt in zekere zin ook. Sommige banen zijn inderdaad overbodig geworden. Hoewel dit zeker niet betekent dat de arbeidsmarkt hierdoor sterk beïnvloed is. Waar de digitalisering vooral voor heeft gezorgd is dat we beroepen anders zijn gaan bekijken. Dat deze in positieve zin worden veranderd. Menselijke expertise blijft noodzakelijk. Naar verwachting zullen circa 12 procent van de banen volledig verdwijnen, daar tegenover staat dat de rest van de banen vernieuwd zullen worden.
Laten we ook vooral niet vergeten dat er niet alleen banen verdwijnen, maar dat door de digitalisering er ook nieuwe banen zijn ontstaan. Hierdoor is er onder de streep uiteindelijk meer werkgelegenheid gecreëerd. Wel is het belangrijk dat mensen mee blijven bewegen in deze veranderingen en zich dus laten opleiden om met de digitalisering mee te groeien.
Technologie en efficiëntie in de technologische sector
In technologiegedreven sectoren heeft de vooruitgang van technologie aanzienlijke voordelen opgeleverd. Deze sectoren ervaren aanzienlijk verhoogde efficiëntie dankzij innovatieve ontwikkelingen en het benutten van technologische vooruitgang. Door hooggekwalificeerde experts in te schakelen en verdere technologische integratie te bevorderen, optimaliseren ze de operationele processen van hun organisaties. Wanneer technologie op de juiste manier wordt ingezet, kan dit uiteindelijk aanzienlijke voordelen genereren voor de arbeidsmarkt.