Heb jij een bedrijf waarbij er verpakkingsmateriaal wordt ingezameld? Bijvoorbeeld met een emballage automaat. Of lever je braaf iedere week je gebruikte flessen in? Dan vraag je je vast en zeker af wat er met het ingezamelde spul gebeurt. Om een lang verhaal heel kort te maken: het eindigt weer gewoon in de supermarkt. Maar voordat het zover is, wordt er een heel traject doorlopen. Een traject dat begint als het flesje wordt gekocht en eindigt als het flesje weer wordt verkocht.
Het retourneren
Het echte proces van recyclen begint als het flesje (plastic of glas) en vanaf 1 april 2023 het blikje in de emballage automaat wordt geplaatst. Deze automaten kunnen overigens meer dan dat de meeste mensen denken. De machine scant de streepjescode, het materiaal en het type verpakking. Daardoor kan de machine consumenten de juiste aanbetaling geven.
Bovendien kan het afval op de goede manier worden ingezameld. In het innameapparaat worden plastic, glas en aluminium meteen van elkaar gescheiden. En met een digitaal platform zoals TOMRA Connect is het voor bedrijven eenvoudig om hun emballageautomaten goed in de gaten te houden.
Het echte recyclen
Het al gescheiden afval wordt overgebracht naar de plek waar het verwerkt moet worden. Met een goede emballageautomaat weet je zeker dat er geen afval in de containers zit dat er niet hoort. Daar zorgen de machines zelf voor. Dat komt het hele proces en uiteindelijk zelfs de natuur ten goede. Hoe zuiverder het materiaal is, hoe vaker het opnieuw kan worden gebruikt.
De gebruikte drankverpakkingen worden eerst gewassen. Dat is nodig om eventuele resten en vuil te verwijderen. Daarna worden de verpakkingen in kleine stukjes of vlokken versnipperd. Van aluminium worden nieuwe blikken gemaakt. De vlokken plastic worden opgewarmd en gesmolten tot pellets. Daarmee worden uiteindelijk nieuwe containers gemaakt.
Minder energie nodig
De energiekosten zullen in de toekomst vast weer gaan dalen. Maar ze zullen ook altijd een factor blijven spelen. Door te recyclen wordt er energie bespaard. Dat zit zo. Er is geen nieuw materiaal nodig om verpakkingen te maken. Ook voorkomt recyclen een hoop koolstofemissies. Het plastic van 100 flessen kan worden gebruikt om meer dan 200 flessen te maken. Dat alleen al is een reden om drankverpakkingen op een goede manier weg te gooien en in te zamelen.
Het is theoretisch dus mogelijk om het weggegooide flesje of blikje maanden later weer opnieuw in de winkel te hebben liggen. Alleen ga je daar nooit achter komen. Feit is dat de cyclus van recyclen oneindig is. En daarmee wordt er uiteindelijk steeds minder afval geproduceerd en minder energie verbruikt. Daar schieten bedrijven, consumenten en vooral de aarde een hoop mee op.