Met de massale opkomst van webshops is ook de behoefte om de goederenstroom te reguleren en te controleren enorm toegenomen. De coronacrisis heeft er mede aan bijgedragen dat de consument meer en meer online ging bestellen. Bijna noodgedwongen ervaarde men het gemak van bestellen vanuit de luie stoel.
Het logistieke proces bij veel webshops moest op de schop of uitbesteed worden. Zeker met levertijden die erg kort na de bestelling lagen. Hier lagen kansen voor bedrijven die hun expertise in e fulfilment hebben. Het in z’n geheel verzorgen van het gehele traject van bestelling bij de webshop tot en met de levering aan de consument.
Monta en fulfilment
Precies hier is een belangrijke rol weggelegd voor IT-bedrijven. Er moet namelijk een koppeling zijn tussen het ordersysteem en de webshop en het geautomatiseerde magazijn van het bedrijf dat gespecialiseerd is in fulfilment. Monta is zo’n bedrijf die dat snapt en daarin nog een stap verder gaat. Want ook de IT-communicatie met de vervoerder is bij hen in orde. De consument verwacht namelijk zijn pakket de volgende dag geleverd te krijgen, in uitstekende staat. Maar ook als het gaat om de volledige afhandeling van bestellingen die in fysieke winkels of groothandels zijn gedaan (mondeling of via de telefoon), oftewel fulfilment, staat Monta voorop.
E-Fulfilment en IT gaan hand in hand
Het IT-gedeelte is cruciaal voor de goede en efficiënte werking van het begrip fulfilment. Het is als de olie die de motor soepel laat draaien. Geen fulfilment zonder IT. Gespecialiseerde programmeurs die streven naar minimale foutmarges tijdens het orderproces. Het is een proces dat aan constante vernieuwingen onderhevig is. Verbeteringen in processen die inspelen op de steeds grotere vraag naar producten die via e-commerce verkregen zijn.
Vier stappen in het fulfilment proces
De IT-systemen moeten de volgende vier stappen aankunnen:
1. De inslag van goederen. De webshop brengt haar voorraad onder bij Monta zodat deze op aantallen wordt gecontroleerd en geregistreerd.
2. Vervolgens worden de artikelen op een logische wijze opgeslagen. Komt er een bestelling binnen, dan weten de medewerkers van Monta precies waar ze moeten zijn om de goederen te orderpicken.
3. Vlak voor het orderpicken begint de ‘uitslag’, het afhandelen van de geplaatste order. De inpakafdeling verpakt de producten in een hoog tempo.
4. Verzending is de laatste stap. Er komt een label op de verpakking en de vervoerder neemt de pakketten mee. Via een track and trace-systeem is het pakket te volgen.
Alles onder controle
Al die tijd is het proces bewaakt door de door Monta gebruikte geautomatiseerde systemen. De organisatie ontzorgt en webshops kunnen zich bezighouden met andere aspecten van bedrijfsvoering, zoals verdere groei en het trainen van personeel. Ook wanneer een webshop van startup doorgroeit naar de scale-up fase, is Monta op deze bedrijfsgroei ingespeeld. Ze heeft er immers een groot aandeel in gehad.