Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Certificaat

Certificeren is echt belangrijk

14 augustus 2013 - 06:593 minuten leestijdOpinieCarrière
Maarten Cobelens
Maarten Cobelens

Vanuit het bedrijfsleven wordt gevraagd naar ervaren en minder ervaren medewerkers. Daarbij is de behoefte aan hbo opgeleide medewerkers nu en in de toekomst belangrijk. Het bedrijfsleven zoekt eigenlijk een hbo-er met vijf jaar werkervaring maar voor een functie die dan weer niet passend is, want vaak is het voor iemand met die ervaring weer een te lage functie.

ICT bedrijven proberen daarom schoolverlaters te rekruteren om ze zo snel mogelijk te laten doorstromen naar functies die wel passend zijn bij hun opleiding. Probleem is om duidelijk onderscheid te maken op kennisniveau. De kennis en kunde van een schoolverlater is niet stabiel en wisselt tussen de verschillende scholen en zelfs binnen een school kan het niveau tussen de kandidaten weer sterk verschillen. Er bestaat niet één bepaald lesprogramma met één daarbij behorend diploma. Het hangt van de school af hoe het lesprogramma wordt samengesteld en wat daaromheen aan extra’s geboden wordt. Dit naast de vastgestelde eisen vanuit de overheid. Maar die zijn zo ruim opgesteld, dat iedere mbo of hbo zijn eigen invulling daaraan geeft.

Dit 100 procent ondervangen zal nooit lukken, we hebben te maken met mensen, die verschillende motivatoren, inzichten, opvoeding en interesses hebben. Toch kan er duidelijk een label meegegeven worden en kunnen er een aantal meetbare criteria ten grondslag liggen aan de kwaliteitseis. Dit kan onder andere gedaan worden door certificering. Aan de hand van standaard toetsen op verschillende niveaus kan worden gemeten hoeveel kennis iemand bezit op een bepaald terrein.

Binnen de ict-infrastructuur geldt bijvoorbeeld Microsoft, Citrix en Cisco als standaard. Zodra een kandidaat certificaten van deze producten kan overleggen, is het niveau al voor een groot deel bepaald. Helaas vinden deze certificeringen niet op school plaats. De onderwijsinstelling kan ook geen rekening houden met alle verschillende behoeften op dit gebied. Het ene bedrijf wil graag certificering van Microsoft, de ander Unix en weer een ander is geheel gericht op software ontwikkeling.

Hier ligt een taak voor het bedrijfsleven. Veel bedrijven proberen door middel van een studieplan medewerkers eenmaal aangenomen te laten certificeren. Een enkel bedrijf pakt echt door en zorgt voor een hbo curriculum waardoor gestructureerd aan certificering gewerkt kan worden. Voordeel voor het bedrijf is evident. Zodra een medewerker gecertificeerd is, blijkt op een transparante manier zijn kennisniveau en dus inzetbaarheid op ict-projecten. Voor de medewerker is het de kans om certificaten op hbo-niveau binnen te halen, terwijl hij/zij daarvoor gewoon betaald wordt. Er wordt immers naast de studie veelal in eigen tijd, ook gewoon gewerkt. Het behalen van een volledig hbo valt dan opeens binnen het bereik en kan soms zelfs geheel bekostigd worden door het bedrijf waarvoor de medewerker werkt. Hiermee worden de huidige en toekomstige tekorten aan hbo’ers ingevuld met mbo’ers die via certificering naar een hbo-niveau zijn doorgegroeid. Echter met het grote voordeel dat het pragmatisch ingestelde hbo’ers zijn met werkervaring.

Bedrijven die op deze manier investeren in het kennisniveau van hun medewerkers maken het een aantrekkelijke plaats om te werken. Natuurlijk is het niet allemaal zonneschijn. Ook de medewerker zal qua tijd moeten investeren. Veelal zal dit na werktijd in de avonduren moeten gebeuren. Maar je doet dan wel praktijkervaring op en je bouwt aan je kennis op hbo-niveau. Voor het bedrijfsleven essentieel dat er aantoonbaar kennis is en dit kan binnen de ict eigenlijk alleen maar door het overleggen van certificeringen in combinatie met praktijkervaring.

Maarten Cobelens, coo bij Peak-IT

Meer over

Certificering

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    Saba, eiland, Caribisch
    ActueelCarrière

    Kort: Postcodes voor Caribisch Nederland, LAI uit Schiedam beste HPE-opleider, Gates fakkelt Musk af

    ActueelCarrière

    Groningers verkopen crypto-platform Deribit voor 2,9 miljard dollar

    OpinieCarrière

    Spoelstra Spreekt: Je baan verdwijnt

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    man kijkt naar het korte nieuwsoverzicht van Computable
    ActueelCarrière

    Kort: Aanvalsdetectie ai-agents, kenniskloof cio’s, overnames Wolters Kluwer, Esprit ICT en Main

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    15 reacties op “Certificeren is echt belangrijk”

    « Oudere reacties
    1. Ewoud D. schreef:
      17 augustus 2013 om 11:18

      Mauwerd,

      Er is een onderzoek geweest naar ongevallen (meestal met dodelijke afloop) waar vrachtwagens bij betrokken zijn. En terwijl de branch zegt dat het allemaal veiliger is geworden spreken de cijfers het tegen maar mogen we geen conclusies trekken …..

      Er zijn hier regelmatig discussie over recruitment. de Angelsaksische term die nu eenmaal bij een bepaald model hoort. Op zich ook niets mis mee maar omdat we hoge belastingen kennen en een grote collectieve sector niet echt een perfecte match.

      Login om te reageren
    2. Louis Kossen schreef:
      18 augustus 2013 om 09:12

      Niet geheel toevallig dat er in korte tijd twee artikelen verschijnen over hoe belangrijk certificeringen zijn door twee bedrijven die zitten in het schuiven van de mensen. Het klinkt bijna meer als een reclamepraatje voor de eigen handel, mensen met cerificeringen die moet je bij hebben bij ons moet je zijn! Maarten Cobelens stelt gelukkige terecht dat het niet allemaal rozengeur en manenschijn en dat praktijkkennis ook belangrijk is, naast de certificeringen uiteraard. Zo bont als die mevrouw van Bartosz IT het maakt, zwaar gecertificeerde testers met de al die competenties is het hier gelukkig nog niet (wat voelde ik me een sufferd toe ik dat las). Certficeringen selecteert natuurlijk wel gemakkelijk weg en het bewijst zeker iets. Over het balgevoel zegt het niets.

      @mauwerd Treffend voorbeeld van hoe dat gaat bij het recruiteren van persooneel.Ook heel vaak het idee dat je continu in de verdediging moet zeker als je ook nog een vacature voor ogen krijgen met een enorme lijst van afkortingen: systemen, tools, talen en methodieken (!). Terwijl het antwoord zou moeten zijn, kom kom meer van hetzelfde en wat je niet weet google je er wel bij. Ja, @Henri, leve google, een steun en toeverlaat. Wat men zich ook niet realiseert is dat een groot gedeelte van het inwerken in een nieuwe omgeving niet zit in het kennen van een systeem, taal of tool maar vooral het begrijpen van de bestaande omgeving en software. Zelfde taal, systeem en tool: vele mogelijkheden en altijd weer anders. Verder is mijn ervaring dat de werkzaamheden er in werkelijkheid anders uitzien dan de vacature op papier.

      Login om te reageren
    3. Linda Terlouw schreef:
      19 augustus 2013 om 18:12

      Goh… ik leerde bij mijn onderwijsinstelling gewoon imperatief, objectgeorienteerd en functioneel programmeren zonder dat hierbij taal en certificaten belangrijk waren. De visie hierachter: als je de concepten leert, kun je snel van de ene taal naar de andere omschakelen. Vind ik nog steeds het beste idee, maar goed, ik zal wel ouderwets zijn. Blijkbaar zijn certificaten tegenwoordig belangrijker dan echte opleidingen.

      Een certificaat cadeau is leuk, maar laat het a.u.b. niet het doel van het hoger onderwijs worden. Gun mbo’ers die een volgende stap willen zetten een echte hbo-opleiding.

      Login om te reageren
    4. Pascal schreef:
      20 augustus 2013 om 12:01

      Linda, in een notendop heb je het hele probleem weten bloot te leggen en er de meest zinvolle oplossing bij gegeven.
      Helaas worden dergelijke heldere uiteenzettingen door de gevestigde (non tech) orde zelden op prijs gesteld.

      Login om te reageren
    5. Maarten schreef:
      5 september 2013 om 21:20

      Certificeren is belangrijk maar geen doel op zich en alleen waardevol in combinatie met relevante ervaring. Ik ben het dus deels eens met de reacties dat alleen certificeren onvoldoende relevantie heeft. Wel ben ik van mening dat in een snel veranderende ICT markt bijblijven door middel van studie belangrijk is. Dit is overigens niet alleen in de ICT maar ook in andere branches waar certificering en opleiding hoog op de agenda staat. Overigens zie je dit ook terug in de examens van Microsoft waar puur de theorie leren niet meer voldoende is maar je ook praktisch moet weten hoe het werkt. Als ICT outsourcing partner hechten wij dan ook veel waarde aan het feit dat onze IT professionals bereidt zijn om zichzelf verder te ontwikkelen en studies te volgen om op die manier zowel theoretisch als praktisch bij de tijd te blijven in de ICT voor onze klanten.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs