Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘In de wolken’ met het nieuwe werken

08 december 2010 - 15:233 minuten leestijdOpinieSoftware & Development

Het nieuwe werken, een intrigerende term voor een flinke hype die naar het zich laat aanzien een blijvertje wordt. Het is hip, groen, goedkoop en goed voor de balans tussen werk en privé. Maar het staat nog in de kinderschoenen. Er wordt bijvoorbeeld bij de inzet van eHRM nog maar weinig gebruik gemaakt van cloud computing, terwijl dit juist een uitkomst is voor het nieuwe werken.

Het is kostenbesparend, tijdbesparend, altijd toegankelijk en het het past helemaal in de trend van het nieuwe werken: cloud computing. Maar wat is het eigenlijk? Grote kans dat je het niet weet, de helft van de mkb' ers weet niet eens wat cloud computing betekent. En de ict-industrie gebruikt de term zonder deze echt uit te leggen. Dan lopen de definities van cloud computing ook nog eens zeer uiteen. Verwarring alom.

Wat is cloud computing?

Een consultancybureau hanteert een mooie omschrijving voor cloud computing: 'de dynamische invulling van it-mogelijkheden (hardware, software of services) van derden over een netwerk'. De gebruiker van cloud computing bepaalt zelf welke computing services hij gebruikt. In tegenstelling tot het traditionele model waarbij de gebruiker een vast pakket aan services moet afnemen.

Randvoorwaarden

Heette het een paar jaar geleden nog ‘telewerken', tegenwoordig noemen we werken waar en wanneer je maar wilt ‘het nieuwe werken'. Cloud computing vormt een uitkomst bij het nieuwe werken, mits de praktische randvoorwaarden aanwezig zijn. Denk daarbij aan:

– De werkomgeving. Die moet uitnodigen tot flexwerken. Dat bereik je met een minimum aan vaste werkplekken en een maximum aan flexplekken.
– Het gebruik van conference calls of videoconferencing.
– 24/7 toegang tot je bestanden op je virtuele werkplek. Een laptop, eventuele dongel of umts-kaart en een smartphone horen bij bedrijven al bijna tot de standaard uitrusting.
– Altijd toegankelijk

Daarnaast is het van groot belang dat leidinggevenden op afstand toegang hebben tot eHRM. Als personeelsgegevens online toegankelijk zijn, behoort het inloggen op een vast werkstation op kantoor om verlof te accorderen, verzuim op te volgen of Poortwachterverplichtingen na te komen, tot het verleden. Op die manier kun je ook periodieke evaluaties, functionerings- en beoordelingsronden en de daarbij horende opleidings- en ontwikkelingswensen vanuit andere of externe locaties starten.

Elitair

Paradoxaal genoeg staat de ict-sector zelf cloud computing in combinatie met het nieuwe werken in de weg. En niet alleen door het fenomeen cloud computing niet uit te leggen aan de klant. In mijn ogen is eHRM nog steeds voor een elitair deel van de markt beschikbaar: alleen voor organisaties die het zich kunnen veroorloven en die vaak meer dan tweehonderdvijftig medewerkers in dienst hebben.

SaaS, software die als online dienst wordt aangeboden, maakte personeelsinformatiesystemen al iets beter bereikbaar voor een groter publiek, maar nog steeds onvoldoende. Met cloud computing is het mogelijk om ook kleine organisaties vanaf twintig medewerkers tegen acceptabele kosten van eHRM te laten genieten.

Economie

Tijdens de kredietcrisis bleek het midden- en kleinbedrijf wederom de motor van de economie. Voor het herstel van de economie verwacht ik dan ook weer veel van het mkb. Het zou toch jammer zijn als het nNieuwe werken en de mogelijkheden van eHRM voor deze doelgroep minder toegankelijk blijven. Het is een rem op de groei van onze economie.

Meer over

eHRMSmartphones

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Resultaatgericht Samenwerken (RGS).

    RGS is een gestructureerde methode die vastgoedprofessionals direct ondersteunt bij kwaliteitsverbetering, kostenefficiëntie en verduurzaming.

    Computable.nl

    De principes van cloud-native techniek

    Cloud-native technologieën voegen flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging toe en verlagen de operationele kosten voor de IT-omgeving. Hoe dragen Kubernetes, KEDA en AKS hieraan bij?

    Meer lezen

    ActueelData & AI

    Kort: Esri simuleert extreem weer, update over de Ai-fabriek, omkoping Coinbase (en nog meer)

    Remko Reinders alegemeen directeur Salesforce Nederland
    AchtergrondData & AI

    Salesforce NL: Technologie ai-agents is volwassen, nu komt het op durf aan

    ActueelOverheid

    Kort: Nieuw screeningsysteem IND, IFS in zee met TomTom, Navara naar BBTG en de grote oversteek voor TMA

    AchtergrondData & AI

    ILT heeft nieuw taxitoezichtsysteem op de rit

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: WBSO populair bij ict-bedrijven, 6 cloudtrends Gartner, EU-alternatief voor CVE-database VS

    ActueelData & AI

    Lleverage ontvangt drie miljoen voor ‘vibe automation’

    8 reacties op “‘In de wolken’ met het nieuwe werken”

    1. Mandy van Rijthoven schreef:
      9 december 2010 om 14:26

      Goed artikel. Wij merken ook dat het begrip ‘cloud computing’ bij veel MKB’ers nog erg onbekend is. Terwijl het toch zeker de toekomst is en het de MKB’ers kosten zal besparen.

      Ik ben het echter niet helemaal eens met de uitspraak
      “Met cloud computing is het mogelijk om ook kleine organisaties vanaf twintig medewerkers tegen acceptabele kosten van eHRM te laten genieten.”

      Ik ben namelijk van mening dat Cloud Computing zelfs voor een éénpitter interessant kan zijn (even breder bekeken dan eHRM). Je hoeft zelf geen Office licenties meer aan te schaffen, wat je al snel honderden euro’s bespaart. En op het moment dat je laptop of PC crasht, ben je geen geld kwijt aan een dure ICT-er om je bestanden terug te halen. Je gaat naar de winkel, koopt een nieuwe laptop en je kunt meteen weer aan de slag omdat je gegevens niet op je eigen harde schijf staan.

      Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken!

      Login om te reageren
    2. Jan van Leeuwen schreef:
      9 december 2010 om 17:01

      Geen enkele opmerking over security, rechtsaspekten en andere onaangename zaken waaraan je bij cloudcomputing moet denken. Zoals het artikel “Virtualisatie en cloudtechnologieën maken disaster recovery complexer” of het problemen met de SLA.
      Ik kijk met spanning uit naar de eerste werknemer die zijn werkgever voor het gerecht daagt omdat zijn personeelsgegevens toch niet zo goed afgeschermd waren in “de cloud”.

      @Mandy,
      Office, nooit van OpenOffice gehoord? En een backup voor een laptop is toch werkelijk het minste, als je dat ding zakelijk gebruikt.
      Voor een MKBer besluit op de “cloud computing”-trein te springen, moet hij eerst eens een kladje van de kosten maken, dan ziet hij er van af.

      Login om te reageren
    3. Kaspar schreef:
      9 december 2010 om 18:10

      De auteurs, die tot nu toe iets over cloud computing schreven zijn vooral van het managende/verkopende soort. Bij hen moet je vooral niet aankomen met zoiets ’technisch’ als security, terwijl dat natuurlijk wel een absolute randvoorwaarde voor cloudcomputing is.

      Een wat meer inhoudelijk artikel zou geen kwaad kunnen na al die verkoop-juichverhalen.

      Login om te reageren
    4. Mario schreef:
      9 december 2010 om 18:59

      Nog een staaltje van de gevaren van cloud:

      Een klant had een online dienstverlener van verzekeringssoftware. Toen kregen ze bericht dat de dienstverlener failliet was en ze moesten binnen een maand alle gegevens eraf halen, anders waren ze die kwijt.

      Alles moest toen met de hand overgezet worden naar een ander softwarepakket op hun eigen server en weer een hoop extra kosten.

      Login om te reageren
    5. Werkplek in de Wolken schreef:
      11 december 2010 om 17:06

      Al veel bedrijven stappen over naar een (gedeelde) werkplek in de wolken. Multinationals als Ahold, KLM en NXP beginnen voor alle medewerkers met Mail (Google Apps) of voor de verkooporganisatie met CRM (Salesforce).
      Voor het MKB en zeker voor ZZP-ers is het overschakelen naar webapplicaties vaak een goede keus. Kostenvoordeel, geen complexe IT meer te onderhouden, zekerheid, 24×7 overal beschikbaar zijn enkele voordelen.
      Ook voor eHRM zijn alternatieven in de cloud beschikbaar en zal de komende jaren ongetwijfeld meer aandacht krijgen.
      http://www.werkplekindewolken.nl

      Login om te reageren
    6. Pascal schreef:
      11 december 2010 om 18:10

      Ik begrijp niet waarom Cloud Computing (ohhh wat haat ik deze gebakken lucht termen toch) niet voor kleine bedrijven bereikbaar zou zijn.
      Iedereen kan gebruik maken van Google Docs, Twinfield, Exact online en nog een hele rammel aanverwante pakketten.

      Harold, kun je me aangeven waarom mijn visie in deze niet juist is ?

      Login om te reageren
    7. Zynn schreef:
      13 december 2010 om 14:51

      Opnieuw wordt het ‘nieuwe werken’ eenzijdig gelinkt aan ICT – en gelet op de reacties hierboven nog slechts beperkt (security etc). Als ICT de enige insteek wordt dan gaan HNW niet werken.
      Over het meest fundamentele wordt in het artikel niet gerept: ‘bouwen aan vertrouwen’ (zelf, organisatie, markt, samenleving) : openheid, transparantie, mens centraal stellen als strategisch uitgangspunt, leiderschap, kleine afstand hierarchie, autonomie en gelijkwaardigheid. HNW is maar een label, maar vraagt om het binnenstebuiten keren van de bestaande overtuigingen namelijk die van ‘beheersing door controle’.
      HNW is mensenwerk.
      Overigens vreemd dan HNW nieuw werken wordt genoemd. We deden voor de industriele revolutie ruim 10.000 jaar niets anders. Eigenlijk zit het in onze natuur..

      Login om te reageren
    8. kees schreef:
      20 januari 2011 om 16:59

      Ik ben het ermee eens dat er wel wat meer en diepgaande aandacht mag komen voor de risico’s.
      Hoe zit het bijvoorbeeld als de server met “mijn” data gedeeld wordt met criminelen en de politie de stekker uit die server trekt?
      Of hoe zit het als die server op een andere manier aan mijn gebruik of beïnvloeding onttrokken wordt en ik ben het daar niet mee eens – waar ga ik naar de rechter en welk recht geldt er dan?

      Maak er wat moois van, Computable.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs