Certificaat in koelkast

Na klachten concurrentie over BS15000-certificering Axios

Dit artikel delen:

Na klachten van concurrenten bij het IT-Service Management Forum (Itsmf) heeft Axios Systems het BS15000-certificaat in de koelkast gezet. Bovendien is het onduidelijk geworden of leveranciers van beheersoftware wel in aanmerking komen voor deze certificering.

Het BS15000-certificaat is een in 2003 geïntroduceerde, op Itil gebaseerde wereldwijde kwaliteitsstandaard op het gebied van it-servicemanagement. Axios Systems, leverancier van de beheersoftware Assyst, haalde eind februari dit jaar, naar eigen zeggen als eerste organisatie, de certificering binnen, na een door Kpmg uitgevoerde audit. Als basis voor de inrichting van de servicemanagementprocessen gebruikt Axios zijn eigen, Itil-gedreven Assyst-software. Na de certificering liet de softwareleverancier in marketinguitingen opnemen dat het BS15000-gecertificeerd was.
Een woordvoerster vertelt dat concurrenten in Groot-Brittannië daarna klachten hebben ingediend bij het Itsmf. Volgens hen wekte Axios de indruk dat de Assyst-software gecertificeerd was, en niet het bedrijf zelf. Dat zou in de branche tot verwarring - lees oneerlijke concurrentie - leiden. Welke concurrenten hun ongenoegen uitten, weet de zegsvrouw niet. Zij noemt als gebruikelijke mededingers bedrijven als HP, BMC Software/Remedy, Marval, CA, Topdesk en Magic Support.

Annulering

Axios kreeg het verzoek van het Itsmf om de uitingen rond het certificaat te temperen. Tegelijkertijd laaide de discussie op of softwareleveranciers wel in aanmerking mochten komen voor het doorlopen van een BS15000-traject, of dat dit beperkt moest blijven tot dienstverleners. Vanwege de ophef binnen de Itsmf-gemeenschap en de ontstane onduidelijkheid over de geldigheid van het certificaat heeft Axios besloten de BS15000-accreditatie eenzijdig te annuleren. Al stelt de woordvoerster wel dat het bedrijf er intern voorlopig mee blijft werken. Klachten van klanten heeft de softwareleverancier overigens nooit gehad.
Het Itsmf was niet bereikbaar voor commentaar. Op de website http://www.bs15000certification.com staan nog drie andere bedrijven vermeld die het certificaat inmiddels hebben bemachtigd: Digital Globalsoft en Wipro Technologies uit India, en CSC. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.