Unisys-servers met Linux

Gebruikers kunnen migratie testen in centra in Amsterdam en VS

Unisys gaat het besturingssysteem Linux desgewenst voorgeïnstalleerd meeleveren met zijn ES7000-serverlijn. Unix-gebruikers stappen voor hun serverpark in toenemende mate over op Linux en x86. Ze noemen daarbij hoge kosten voor onderhoud, licenties en upgrades van hard- en software van hun huidige Unix-systemen, aldus de systeemleverancier.

Unisys ondersteunt SuSe Linux versie 9 (32- en 64-bit) in Europa en Red Hat Linux versie 4 (32- en 64-bit) in de VS. Het bedrijf heeft onlangs twee migratiecentra geopend in Amsterdam (SuSE) en de VS (Red Hat) waar klanten de overgang kunnen testen. Unisys denkt niet te laat, maar precies op tijd te zijn met zijn Linux-aanbod. "De 2.6 kernel is stabiel gebleken, robuust en schaalbaar. Bovendien benutten softwareleveranciers (isv's) als Oracle en SAP Linux nu als hun voornaamste ontwikkelplatform", aldus Hans Sparkes, hoofd Enterprise Linux Emea bij Unisys.

Open Source Development

De onderneming gaat onder de vleugels van het OSDL (Open Source Development Labs) vooral uit de mainframewereld afkomstige technieken bijdragen aan de Linux-kernel: hot pluggable cpu's, geheugenbeheer en vooral I/O-projecten rondom dynamische partitionering. Unisys gaat onder meer helpen met de EM64T-ontwikkeling van Xen, de open source virtual machine monitor van de Universiteit van Cambridge.
Linux beweegt zich vanaf de randen van het datacenter naar het hart, aldus Sparkes. Hij citeert een onderzoek op de Datacenter Conferentie in 2004, waarin dertig procent van de ondervraagden aangeeft bij Linux vooral te denken aan ontplooiing op proxy-, vpn- en firewall-servers en VoIP-gateways. Een bijna even grote groep denkt Linux te installeren op zijn infrastructuur-servers en de servers voor zakelijke applicaties. Bijna eenvijfde acht Linux 'klaar' voor gebruik als server voor databases en datawarehouses.

Migratiesuite

Applicaties die draaien op een open Intel-omgeving hebben volgens Unisys goedkopere service level agreements (sla's), meer flexibiliteit en lagere transactiekosten. Om de overstap te vergemakkelijken beschikt Unisys over een complete migratiesuite die data, scripts en applicaties omvat.
"Ondernemingen beginnen vooral over Linux na te denken op het moment dat sleutelapplicaties of de hardware aan een upgrade toe is", zegt Sparkes. Linux wordt daarmee een "manier om te veranderen". Voordeel voor ondernemingen die veel Unix-servers in gebruik hebben, is dat de leercurve voor bedienende en programmerende medewerkers buitengewoon vlak is, aldus Sparkes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.