Pc-connectiviteit naar 'Big Blue'

Interessante verzameling connectiviteitsoplossingen

Gebruikers werken met een gewone pc voorzien van een webbrowser, al dan niet draaiend onder Windows. Om met een dergelijke omgeving contact op te nemen met een mini- of mainframesysteem of een daarop draaiende applicatie, hebt u host- of web-to-hostconnectiviteitssoftware nodig. Seagull Software levert dat soort software onder de verzamelnaam BlueZone.

Dat de connectiviteitssoftware van Seagull BlueZone heet, is niet geheel toevallig. Het blauw verwijst naar 'Big Blue', dat immers een bijnaam is voor IBM. Seagull Software bestaat sinds 1990 en houdt zich uitsluitend bezig met wat ze zelf 'legacy ontsluiting' noemen en met name de vertaling van allerlei applicaties op allerlei platformen (weliswaar met de nadruk op die van IBM) naar een soa (service oriented architecture). Onder de naam BlueZone biedt Seagull meerdere producten aan, maar wij halen er twee uit: BlueZone Desktop is een los terminalemulatieprogramma voor Windows en BlueZone Web-to-Host is bedoeld voor thin-clientoplossingen en werkt via de webbrowser met behulp van een ActiveX-plugin. Er is overigens ook een methode om Java te gebruiken, maar die vereist een J2EE-omgeving. BlueZone Desktop en BlueZone Web-to-Host is eigenlijk een en hetzelfde product: de koper krijgt beide oplossingen voor dezelfde prijs en kan op die manier dus zelf beslissen welke oplossing hij wil gebruiken onder welke omstandigheden. Voor X-terminalemulatie is er overigens een apart product BlueZoneX.

Samenstelling

BlueZone Session Manager is het cement dat alles verbindt. Dit is een Windows-venster met sessie-objecten. Er is een aantal standaardsessies voorgedefinieerd voor mainframe (3270) sessies en printers, iSeries (5250) sessies en printers, ftp-sessies en VT-terminalsessies. Men kan uiteraard nieuwe objecten aanmaken, maar BlueZone kent dus geen andere sessietypes dan wat beschikbaar is in de standaardprofielen: voornamelijk IBM-sessies dus. Als de gebruiker op een sessie dubbelklikt, opent dat het BlueZone Desktop venster voor de eigenlijke sessie. In de Web-to-Host variant wordt gestart vanuit een sessie-overzicht in de webbrowser. Als de gebruiker op een sessie dubbelklikt, opent zich een terminalvenster dat als twee druppels water op dat van BlueZone desktop lijkt.

Terminal

De BlueZone terminalsessie ondersteunt alles wat men mag verwachten van een goede IBM-compatibele terminal, inclusief toetsenbordmappen, macro's, scripting en een bijbehorende debugger voor die scripts. De encryptie gebeurt met 256 bit sleutels, en men krijgt er ook nog een veilige ftp-client bij. Seagull probeert een complete emulator aan te bieden en hoopt gebruikers van andere connectiviteitsproducten te overtuigen

Productinfo
Product: BlueZone terminal & web2host connectivity software
Producent: Seagull Software, http://www.seagullsoftware.com
Leverancier: Seagull Software Benelux, Dordrecht [NL], tel. +31 78 632 28 00, http://www.seagullsoftware.com
Adviesprijs (excl. BTW): 100 euro/gebruiker (vanaf 100 gebruikers) en 20 procent onderhoud; Seagull werkt echter met een trade-in model en de aanschafprijs wordt normaal bepaald door onderhandeling op basis van 50 procent van wat u nu betaalt aan onderhoud voor uw huidige software: zo is Seagull dus altijd goedkoper dan de concurrentie.
Systeemvereisten: Windows 9x/Me/NT/2000/XP/2003 (client); IBM mainframe (3270), iSeries (5250) and Unix/DEC/VMS (host); Web2Host editie vereist IIS.
hun product door BlueZone te vervangen. Seagull claimt overigens de goedkoopste te zijn vanwege hun veel lagere onderhoudskosten en slimmere licentiepolitiek (alles-in-één-licentie). De terminalsessies ondersteunen het definiëren van meerdere adressen of routes naar een host, zodat BlueZone automatisch kan overschakelen naar back-upsystemen als er eentje uitvalt. De 'thin'-client draait trouwens onafhankelijk van de browser, dus zelfs als men zich vergist en naar een andere site struint, per ongeluk de browser afsluit of zelfs als de browser crasht, blijft de terminalsessie bestaan en werken. Als extra beveiliging gwenst is voor sessies die dat normaal niet zouden ondersteunen, kan gebruik worden gemaakt van de LegaSuite Security Server om SSL-encryptie toe te voegen voor ftp, terminal- en printersessies zonder dat de host SSL moet ondersteunen.

Migratie

Seagull heeft conversiesystemen ontwikkeld om de gebruiker te helpen over te schakelen van de huidige terminalsoftware naar BlueZone. Alle scripts en macro's kunnen omgezet worden zodat men ze meteen beschikbaar heeft onder BlueZone. Zelfs de "look and feel" van de oude emulator kan overgenomen worden in BlueZone als men dat wenst. BlueZone kan automatisch gedistribueerd worden naar gebruikers via een weblink. En... men kan het zelf uitproberen: op de website van BlueZone staat een link om zelf meteen een BlueZone terminalsessie op te zetten met een demo-host of met een ander systeem.

Conclusie

BlueZone is een erg interessante verzameling connectiviteitsoplossingen. We vinden het vooral interessant dat de gebruiker niet gedwongen wordt te kiezen tussen een 'thin'- en een 'fat'-client; men krijgt ze gewoon allebei. Seagull converteert bovendien de huidige connectiviteitsoplossing naar BlueZone toe, dus als de complete Seagul-oplossing goedkoper uitvalt dan wat nu gebruikt, is het raadzaam een overstap te overwegen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.