'Nederland is relaxed'

Afkomstig uit een ver buitenland, maar in Nederland aan het werk. Hoe is dat?

Naam:Nancy Gatehouse.
Nationaliteit:Engelse.
Geboortedatum- en plaats:11 december 1975, Welwyn (Engeland).
Opleiding:Diploma Higher Education, Bath Spa University College.
In Nederland sinds:oktober 1999.
Huidige functie:pr-manager bij Lost Boys Games in Amsterdam.

 
Hoe raakt een Engelse in Nederland verzeild? "Ik ben hier terechtgekomen, nadat mijn voormalige werkgever Project 2 Interactive - een Nederlandse uitgever en distributeur van computerspelletjes - mij overplaatste vanuit Engeland. Helaas ging Project 2 Interactive drie maanden later failliet. Gelukkig werd ik aangenomen door Lost Boys Games in Amsterdam. Ze waren op zoek naar iemand met mijn kwaliteiten, dus kon ik meteen beginnen."
 
Hoe verliep de overstap naar Nederland? "Redelijk goed. Nederlanders zijn 'easy going people' en ze spreken perfect Engels. Communiceren is daarom nooit een probleem geweest. Bepaalde zaken waren echter uiterst moeilijk te regelen, bijvoorbeeld het aanvragen van een woon-en werkvergunning. Het zou geen probleem moeten zijn, want Engeland is lid van de Europese Unie en dan mag je als burger in alle lidstaten werken. Al met al was het regelen een frustrerend proces omdat het veel tijd in beslag nam. Ik weet ook dat veel van mijn Engelse collega's tegen een muur opliepen bij ogenschijnlijk makkelijke handelingen zoals het openen van een bankrekening, het regelen van een verzekering of het kopen van een mobiele telefoon."
 
Wat valt u op aan de Nederlandse bedrijfscultuur? "De werksfeer is veel relaxter dan in het Verenigd Koninkrijk. Bij Lost Boys Games heb ik een contract voor een veertigurige werkweek. Zolang ik die uren draai en mijn werk goed doe, wordt overwerk niet van mij verwacht. In Engeland is dat wel anders, toen ik daar werkte waren werkdagen van tien tot twaalf uur aan de orde van de dag. In Engeland zien werkgevers een contract als het minimum waarvoor iemand is ingehuurd. Het is vanzelfsprekend dat je meer uren draait, zonder daarvoor betaald te worden. Ik denk dat de werksfeer in Nederland mijn prestaties ten goede komt. Ik moet wel toegeven dat de spelletjesindustrie in Nederland slechter betaalt dan elders."
 
Brengt u iets in wat een Nederlander niet zou kunnen inbrengen? "Voor de Nederlandse spelletjesmarkt ben ik waardevol, omdat de industrie hier nog relatief jong is. Er zijn weinig Nederlanders met de vereiste ervaring of met waardevolle contacten overzee. Nederlanders die wel ervaring hebben, hebben die in het buitenland opgebouwd. Getalenteerde buitenlanders kunnen hier momenteel zo aan de slag. Lost Boys Games heeft veel werknemers uit het Verenigd Koninkrijk in dienst. Niet alleen de Nederlandse wereld van computerspelletjes wordt geconfronteerd met een tekort aan deskundig personeel. In de gehele industrie is een tekort. Ontwerpstudio's over de gehele wereld halen overal waar mogelijk mensen vandaan."
 
Wat is de volgende stap in uw carrière? "Op dit moment geniet ik van mijn werk bij Lost Boys Games en wil ik niets anders. We hebben fantastische producten in de pijplijn voor Playstation 2, Xbox, Game Boy Advance en Gamecube. Ik heb de mogelijkheid om de beste spelletjes van nu te promoten. Later wil ik terug naar Engeland, nu nog niet."
Sonja Bijnsdorp

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-16T00:00:00.000Z Sonja Bijnsdorp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.