Serie: Samenwerken in de cloud

Deel 2: SAP StreamWork

Samenwerkingssoftware getest in vier delen

Dit artikel delen:

De eerste van alle cloudaanbiedingen die SAP op stapel heeft staan is StreamWork. Het is een cloudapplicatie voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen, of, zoals SAP het iets ingewikkelder uitdrukt: een samenwerkings- en beslissingondersteunende cloudapplicatie.

De Duitse firma SAP is natuurlijk geen onbekende, zeker niet in ons land. Veel bedrijven gebruiken immers de administratieve software van SAP. Net als veel andere softwareproducenten probeert SAP nu nieuwe klandizie te vinden in de cloud. In plaats van een softwareproduct waarvoor je een licentie moet kopen gaat het nu over een internetdienst waarop je een abonnement neemt. StreamWork gaat verder dan puur project- en tijdbeheer. Het is ook bedoeld om het nemen van beslissingen te ondersteunen, net als alle processen die daartoe leiden.

Functionaliteit

Hoe ga je samen met je medewerkers te werk bij het nemen van beslissingen in jouw bedrijf? SAP probeerde die werkwijze in software te vangen. Bij veel andere software van dit type, zegt SAP, werken mensen eigenlijk buiten de software om en delen alleen hun werk via de software met elkaar. StreamWork laat je het volledige werk binnen StreamWork doen en niet erbuiten. Daartoe bevat StreamWork uiteraard een kalender en agenda waarmee je meetings en deadlines plant. Ook is er een rankinglijst waarmee je prioriteiten kunt vastleggen voor jouw team. Verder is er een voor- en tegentabel die alle standpunten voor en tegen een mogelijke beslissing bevat met commentaren van iedere bijdrageleverancier. Ook aanwezig is een consensusuitwerker. Dat werkt op deze manier: je creëert een voorstel, deelt dat met alle relevante personen, verzamelt feedback en werkt op die manier een consensus of gezamenlijk teamstandpunt uit. In verband daarmee is er een 'quick poll'-optie waarmee je het team snel kunt ondervragen over bepaalde sleutelkwesties. Ook heeft StreamWork een SWOT-matrix om de competitie mee te analyseren, een kosten-/batenanalyse die je helpt de beste kansen naar voren te behalen en te benutten en verantwoordelijkheidsmatrices waarmee je teamverantwoordelijkheden vastlegt volgens verschillende populaire matrixen voor het vastleggen van verantwoordelijkheden (RACI, DACI, ARCI en RASIC).

StreamWork houdt van elke stap bij hoe die tot stand kwam, wie daarbij betrokken was en hoe ze precies bijgedragen hebben. Op die manier kun je altijd terugvinden hoe, waar en met wie een bepaalde beslissing tot stand kwam. Streamwork werkt samen met bestaande applicaties, waaronder Office met Outlook of andere e-mailpakketten en en diensten als WebEx en Evernote.

Je kunt de dienst gratis gebruiken, maar daarvoor gelden wel een aantal zware beperkingen (tot 5 activiteiten open, geen teambeveiliging, slechts 250 MB opslagruimte per gebruiker en een activiteitenarchief van één jaar). Dat is prima om StreamWorks te leren kennen, maar voor het echte werk zul je meer capaciteit nodig hebben en heb je dus een abonnement nodig.

Oordeel

SAP StreamWork bevat alle functionaliteit die je nodig hebt om een beslissing te nemen samen met andere mensen, consultants en interne of externe betrokkenen. Daarbij houdt de dienst keurig bij wie, waar, hoe en wanneer betrokken was bij een beslissing en welke opeenvolgende stappen tot de beslissing leidden.

Productinfo

Product: StreamWork Professional Edition
Producent en Leverancier: SAP, www.sapstreamwork.com
Adviesprijs (excl. BTW): vanaf 96 euro/jaar, degressieve prijsbepaling
Systeemvereisten: moderne browser met ondersteuning voor Flash 10

De Serie

Samenwerkingssoftware: Functies

Functies5PMactiveCollabBasecampGoplanSAP StreamworkSmartSheet 
Notitiesjajajajavia EverNoteja
Discussiesneenjajajajaja
Issue Trackingneenneenneenjaneenja
Taakbeheerjajajajajaja
Beveiligingjajaneenjajaja
Kalenderjajajajajaja
Mijlpalenjajajajajaja
Time Trackingjajajajaneenneen
Real-time Chatneenneenjajavia WebExneen
Toegangsbeheerjajajajajaja
Mobiele interfacejajaneenneenneenja
APIjajaneenjajaneen
Google Apps integratiealleen Gmailneenneenneenneenja
© 2010 DTL BVBA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-19T08:49:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.