Kostenloos portaal voor zelfstandige IT'ers

Freelancer.(g)nu

Drie IT'ers beheren al bijna een jaar een veelbezochte site voor en door freelancers. De ideeën achter de site zijn geënt op die van 'open source' ontwikkelaars. Het plaatsen van een CV of opdrachten kost niets. De drie hoeven met de site geen cent te verdienen. "Het begon uit idealisme en uit frustratie over de detacheringsbedrijven."

Bouwer van de site Jeroen Eck had er de pest over in dat een detacheerder met twee telefoontjes en een lunch 45.000 gulden beter werd van het werk dat hij als IT'er bij de klant verrichte. "Er blijft dan wel erg veel aan de strijkstok hangen", zegt André de Waard, die Eck helpt bij het onderhouden van de site. Afgelopen maand is freelancer.nu vernieuwd. Dit is het werk van de derde automatiseerder in het team, Diana Leydsman. De makers zijn zelf verbaasd over de aantallen hits die hun site oplevert. Het aantal geplaatste curriculi bedraagt 229. De Waard: "Bezoek krijgen we van 250 unieke IP-adressen per dag."

Beginpunt

Beginnende freelancers zijn slecht geïnformeerd. Ze hebben geen ervaring en geen netwerk. Eck spreekt uit ervaring; de eerste drie jaar vond hij het werken als zelfstandige zeer zwaar. "Ik werkte veertig uur voor de klant, tien uur voor de detacheerder en daarnaast nog een paar uur voor mezelf." Op de site schrijft hij: "Iedere starter piekert zich suf over hoe het gaat met de eerste klant en hoe verder."
Met die stappen willen de drie onbaatzuchtig anderen helpen. De site biedt een faq, een lijst met de meest gestelde vragen. Eck put daarvoor veel uit nieuwsgroepen, zoals het mede door hem opgerichte nl.markt.freelance en nl.ondernemen. Verder biedt de site informatie over verzekeringen, facturering en het opstellen van voorwaarden. Sommige van de freelancers bieden uit zichzelf advies aan, of schrijven een column. Eck vergelijkt het met de methodes van ontwikkelaars van open source programmatuur. "Iets kunnen teruggeven, dat geeft een kick."
De site is succesvol, vindt De Waard. Bij zijn eigen werkgever, de NS, kon een afdeling maar geen 'office manager' vinden. Via een oproep op de site vond de NS negen geschikte kandidaten. Een aantal van de freelancers is overstelpt met aanbiedingen. Die zagen zich genoodzaakt hun CV van de site af te halen. Opdrachtgevers, door De Waard op de site gewezen, schreven hem de site allang in de gaten te hebben.

Misselijk

De kosten voor het in de lucht houden van het freelance-website zijn minimaal, zeggen de twee. Zeshonderd gulden per jaar voor het huren van ruimte bij een Internet-aanbieder en wat telefoonkosten. "Wat we met het opzetten van de site opdoen aan ervaring is ons meer waard", beredeneert De Waard. Eck bijvoorbeeld doet nuttige kennis op bij het construeren van de site, zoals het op afstand opzetten en beheren van de CV-database, door hem geschreven in PHP en MySQL. Nieuwe mogelijkheden op de site bereidt hij voor op zijn Linux-server thuis.
Beter zo, dan de techniek onder de knie krijgen in de tijd van de opdrachtgever. "Learning by earning, dat vind ik zo misselijk", zegt hij. "Ik oefen liever met de site. Die mag niet uit de lucht gaan. Ik moet veranderingen kunnen maken zonder bijvoorbeeld de database te wissen, al zou dat soms makkelijker zijn." Ook de samenwerking met ontwerpster Leydsman vormt een goede leerschool. Het contact met haar gaat voornamelijk via e-mail of telefoon. "Hoe verdeel je de taken zo dat als de tekst wijzigt niet de Html-code verandert. Dat is niet zo moeilijk, maar je moet er de juiste procedures voor afspreken."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.