‘Crapware is eindelijk op zijn retour’

Dit artikel delen:
exit

Pc-makers zien eindelijk af van het vervuilen van hun producten met crapware. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De oude ergernis van voorgeïnstalleerde maar ongewenste software op pc’s lijkt na lange tijd en veel kritiek ten einde te komen. Pc-makers zien eindelijk in dat crapware, waar ze vaak een kleine vergoeding voor vangen, een vervuiling zijn van hun producten. In het ergste geval kan het zelfs een besmeuring zijn van hun eigen, kostbare merknaam.

De toonaangevende Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal (WSJ) merkt op dat de praktijk van crapware aan het vervagen is. Pc-makers doen in steeds mindere mate aan het voorinstalleren van hulpsoftware, browsertoolbars, proefversies van securitypakketten, enzovoorts. De WSJ constateert dit in zijn overzicht van de beste Windows-laptops van 2016. De vraag is of de crapware-exit geldt voor dergelijke topmodellen of ook voor lager geprijsde pc’s. En de hamvraag is of deze koerswijziging nog wel op tijd is, voor het pc-platform en voor Windows. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik zou eigenlijk nog willen zien dat voorgeinstalleerde software (als bijv. Windows) ook niet standaard aanwezig zou zijn, maar alleen op aanvraag.
Ik ben altijd eerst een tijd bezig om de harde schijven te formatteren voordat ik de OS naar mijn keuze erop kan zetten (Linux in dit geval).
Verders zou ik ook graag zien dat die rare boot-beveiliging wordt teruggedraaid (alleen gecertificeerde OSsen worden geaccepteerd... ja zeg, dat maak ik zelf wel uit!).

Gewoon: tower, moederboard, harde schijven en evt. een grafische kaart... de rest komt wel (en als de klant het wil: Windows erop)

@CPT Helemaal mee eens, volgens mij is Windows standaard op een computer een soort van (helaas legale) koppelverkoop.
Helaas zijn veel mensen niet in staat om een OS te installeren, maar de keuze moet bij de gebruiker liggen en niet bij de fabrikant!
De oplossing:
Accepteer de voorwaarden niet bij de eerste keer opstarten en betaal niets, of accepteer de voorwaarden wel en je krijgt een rekening voor de software licentie.

Het lijkt makkelijk, nu de markt nog ...............

@CPT, Ron:
Ik ben het helemaal oneens met jullie!

99% van de mensen wil een gewone computer, zonder fratsen. Daar moet een OS op staan, zodat je kort na het uitpakken en aansluiten ermee aan de slag kunt. Een OS zoals Linux installeren zijn fratsen waar de gemiddelde computergebruiker niet op zit te wachten. Dat is iets voor de 1% nerds.

Als je Linux op je pc wilt zetten, dan maakt het geen verschil of de harde schijf (of SSD) niet geformatteerd is, of als NTFS (of HFS+) geformatteerd is, je moet 'm toch opnieuw formatteren omdat Linux graag etx4 als filesystem wil hebben.

Als computergebruiker wil je een computer waar je meteen mee aan de slag kan. Er moet een OS op staan, en enkele basisprogramma's, zoals een browser en/of een app store, om zo al je gewenste programma's te kunnen downloaden en installeren.

Waar je als computergebruiker niet op zit te wachten, zijn testversies. Gemankeerde software, met geblokkeerde functies die pas beschikbaar komen na het overmaken van geld, of software die na enkele weken stopt met werken. Nog erger dan gemankeerde software is troep zoals browser toolbars en meerdere conflicterende antiviruspakketten; deze zijn nooit zinvol, en maken de computer trager en minder stabiel.

Apple heeft al jaren door hoe het moet. Lever een compleet systeem, welke "out-of-the-box" werkbaar is, maar niet totaal overladen met software. Koop je een nieuwe Mac, dan is het office pakket van Apple (Pages, Numbers, Keynote) gratis, maar het staat niet standaard geïnstalleerd. Het is een gratis download in de app store. Zo word je niet opgescheept met deze programma's als je liever MS Office op je Mac wilt hebben.

En PC met een OS, dat is koppelverkoop, maar wel van het type wat de gemiddelde gebruiker wil. Een PC met crapware, daar zit niemand op te wachten, en het is een goede zaak als de PC markt het voorbeeld van Apple gaat volgen.

Ik weet eigenlijk niet of crapware op zijn retour is. Laatste keer dat ik een kant-en-klare computer voor mijn moeder kocht, gooide ik gelijk Mint over de harde schijf voordat Windows10 1 minuut gedraaid had. Het moet inderdaad gewoon gelijk werken en ik werd moe van allemaal Windows vragen, zoals ik bij haar laatste laptop allemaal kreeg.

*** 99% van de mensen wil een gewone computer, zonder fratsen.
Daar moet een OS op staan, zodat je kort na het uitpakken en aansluiten ermee aan de slag kunt. ***
Die keuze kan je in de winkel zeggen, dan zetten ze daar het gewenste OS er op.
Op dit moment heb je de keuze niet, en word je gedwongen te betalen voor een OS, dat je misschien niet wilt.
Zet er dan standaard een gratis OS op, en laat de klant bijbetalen voor een commercieel OS.
Mijn laptop is gelukkig geleverd zonder OS, zodat ik de keuze had.

@Ron Bakker: Een laptop zonder OS? Dat klinkt interessant. Waar kan dat?

BTO levert (leverde?) standaard zonder OS.
Dell levert trouwens ook een aantal modellen met Ubuntu LTS versies, maar er zijn ook diverse bedrijven, die dit leveren. Zoek maar eens op internet, ik wil geen reclame maken :-)

Als je zelf een computer in elkaar knutselt, of een BTO exemplaar bestelt, dan bepaal je zelf of je er een OS bij koopt of dat je er zelf iets op zet. De 1% nerds / geeks / tweakers is daarmee

Als je een kant-en-klare computer koopt, dan verwacht 99% van de kopers dat je niet nog uren moet knutselen om het aan de praat te krijgen. Echter, 100% van die 99% zit niet te wachten op crapware.

Een nieuwe computer in gebruik nemen moet op de Mac manier: stekker in het stopcontact, aanzetten, taal kiezen, netwerk kiezen, eventueel inloggen (app store), eventueel migratie draaien (terugzetten backup van vorige Mac, of data ophalen van vorige PC), klaar. Een paar simpele keuzes maken, en een paar minuten later kunnen werken (tenzij je een backup terug wilt zetten).

*** Een paar simpele keuzes maken, en een paar minuten later kunnen werken ***

Dat kan met alle grotere OSsen, eigenlijk is Windows nog de moeilijkste, omdat deze dan gelijk een aantal uren gaat updaten, herstarten, updaten en .......
MAC is de makkelijkste, omdat er niet zo'n verscheidenheid aan hardware voor is, dat heeft zijn voordelen.
Linux geeft ook geen problemen, een volledige installatie gaat in 15 minuten, inclusief alle updates, LibreOffice, multimedia codecs enz.
Maar ik blijf erbij, dat een keuze van OS normaal zou moeten zijn, dit kan in de winkel, maar je kunt ook bij de eerste start een keuze menu aanbieden.

Helaas vertrouw ik geen OS, dat software van derden nodig heeft voor de eigen beveiliging.
Daarbij wil ik ook graag de source code kunnen zien, mocht dat nodig zijn.
Je mag mij eigenwijs noemen, maar de meeste gebruikte OS-kernel wordt m.i. gediscrimineerd.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-19T07:44:00.000Z Jasper Bakker