‘Overheden moeten meer ICT-zelfbouw doen’

GGD Amsterdam

GGD Amsterdam

Marktwerking, aanbesteding en COTS kunnen goed zijn. Soms is zelfbouw beter. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Overheid en ict is lang niet altijd een gelukkige combinatie. Het is ook niet altijd een goede combinatie, die werkende systemen, software en services oplevert. Daar is de overheidsklant dan de dupe van, maar de burger ook. Door schade en schande wijs geworden, gooit de GGD Amsterdam het over een andere boeg. De hoofdstedelijke gezondheidsdienst gaat zelf de handen uit de mouwen te steken.

De GGD Amsterdam heeft besloten, na negatieve ervaringen met 'te slechte, te dure en te late software' om voortaan alle software die de medewerkers nodig hebben zelf te ontwerpen, ontwikkelen en beheren. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar kennelijk nodig. En uiteindelijk kan het ook beter zijn. Kortere lijnen, meer binding met de klantdoelen, geen uurtje-factuurtje of kleine lettertjes, en minder kans op wantoestanden; linksom of rechtsom. Soms is het beter om ict zelf te doen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De GGD heeft dat al 13 jaar geleden besloten, maar dat terzijde. Het voordeel om zelf te bouwen en te beheren als publieke organisatie met tenderverplichting, is dat je goed inzicht kunt hebben in wat je wel en niet kan en er dus geen partij betrokken is die overmoedig zegt het wel aan te kunnen (tegen een lage prijs) uit commerciële overwegingen en die baat heeft bij meerwerk. Dat betekent wel dat je in staat moet zijn om het juiste en voldoende talent aan te trekken en te behouden, een goede governance structuur weet te realiseren en een cultuur van transparantie. Dat je daar in slaagt in zeker geen vanzelfsprekendheid, zeker niet in de publieke sector, in veel gevallen zelfs ondoenbaar. Maar het helpt natuurlijk al als je megalomane megaprojecten weet te vermijden en alleen behapbare projecten formuleert.

15 a 10 jaar geleden moest alle IT personeel bij de overheid weg omdat externen het zoveel beter zouden doen en nu gaan ze weer terug want het bleek toch niet zo'n goed plan te zijn?

Overheden moeten meer ICT-zelfbouw doen; jawel, maar wel samen en op basis van een goede (*) Applicatie Architectuur. Dat bespaart minstens de helft van de productiekosten van de toepassingen, minstens een kwart van de operationele kosten bij de overheden én de helft van de tijd van de burgers.

(*) Goed = gebaseerd op het primaire proces gezien vanuit het perspectief van de eindgebruiker, de burgers.

Laten we eerst een beginnen met het stoppen van parallelle ontwikkelingen.
Nu werken veel overheden langs elkaar en zijn er velen bezig om het wiel uit te vinden.
Samenwerking kan hierin een enorme kosten besparing en kwaliteit verhoging opleveren.

De kan van slagen van dit soort projecten is minimaal. Software wordt tegenwoordig ontwikkeld in de cloud en met generieke frameworks. Een Ggd ontbeert het aan technische kennis om dergelijke projecten succesvol op te leveren zodat het optimale gebruik kan worden gegarandeerd. Er zijn veel oplossingen beschikbaar in de markt, maar de Amsterdamse GGD zal wel weer heel speciaal zijn en afwijken van de rest van de markt...miljoenen later, over een aantal jaar dus, zal de wind wel weer draaien..

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-14T08:43:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.