Oracle wint DoJ-rechtszaak

Peoplesoft zet hakken in het zand

Dit artikel delen:

De districtsrechtbank in San Francisco heeft zich in het voordeel van Oracle uitgesproken in de zaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen het bedrijf had aangespannen. Het ministerie is van mening dat wanneer Oracle Peoplesoft overneemt er te weinig concurrentie overblijft in de markt.

Hoewel deze uitspraak een belangrijk obstakel uit de weg ruimt, is die weg nog lang niet vrij. "Het betekent eigenlijk alleen dat ze weer zijn waar ze waren voordat de rechtzaak begon", aldus Gartner-analist Lee Geishecker tegen Computerworld. Obstakels die nog overwonnen moeten worden zijn onder meer het onderzoek van de Europese Commissie, het eventuele beroep van het ministerie van Justitie en, voorlopig het meest belangrijk, de 'gifpil' van Peoplesoft.

Bestaansrecht

De vraag is of Peoplesoft nog wel kan voortbestaan als zelfstandig bedrijf, na zeventien maanden getouwtrek. Dankzij de gifpil, die Peoplesoft-klanten het recht geeft op restitutie van tot vijf keer de aanschafprijs van de software wanneer het bedrijf door Oracle wordt overgenomen, lukt het Peoplesoft voorlopig nog de avances van Oracle te weerstaan, aldus Computerworld. Nu de verkopen en het marktaandeel slinken, voelt het bedrijf echter de toenemende druk van de aandeelhouders, die niet afwijzend staan tegen een overname ter waarde van 7,7 miljard dollar. Ook de kosten van het getouwtrek gaan Peoplesoft niet in de koude kleren zitten. Tot nu toe heeft het al zeventig miljoen dollar gespendeerd in het gevecht tegen Oracle.

Vastberaden

Toch is Peoplesoft vastberaden Oracle van het lijf te houden. Ceo Craig Conway verzekerde zijn werknemers vorige week dat het de strijd tegen Oracle voortzet. "Anti-concurrentiebezwaren zijn nooit de kern geweest, maar slechts één van de vele kwesties", aldus Conway in The New York Times. "De uitspraak in de DoJ-zaak betekent niet dat Oracle Peoplesoft overneemt."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.