Oprichter JD Edwards neemt heft weer in handen

Huidige ceo verlaat erp-bedrijf na anderhalf jaar

Dit artikel delen:

Doug Massingil heeft zich teruggetrokken als ceo van erp-leverancier JD Edwards. Hij wordt vervangen door zijn voorganger Edward McVaney, die het bedrijf ruim twintig jaar geleden oprichtte.

JD Edwards geeft geen verklaring voor het plotselinge vertrek van Massingil. Het bedrijf laat alleen weten dat McVaney er veel zin in heeft om de post te bekleden die hij van 1977 tot november 1998 ook bezette. Het nieuws dat oprichter Ed weer aan het roer staat, had een negatief effect op de koers van het aandeel: het daalde met 20 procent naar 23,4 dollar. In de periode dat oprichter Edward McVaney ceo was, viel het op dat het bedrijf geen duidelijke Internetstrategie had.

Falen

Het was juist de taak van Massingil om de tegenvallende verkopen van erp-systemen op te krikken door ze uit te breiden met software voor elektronische handel en klantbeheer. Om zijn beleid vorm te geven, nam JD Edwards enkele gespecialiseerde bedrijven op dat gebied over, waaronder Numetrix dat zich richt op software voor customer relations management (crm). Ondanks deze overnames bleef het bedrijf sukkelen met de resultaten en kwam het niet uit de rode cijfers. Bovendien was er kritiek op Massingil omdat hij partnerships aanging met bedrijven die alleen kunnen overleven als ze veel samenwerken met partners, zoals Ariba (inkoopsoftware) en Siebel (crm-software).
Joshua Greenbaum, analist bij Enterprise Applications Consulting in Berkeley, vindt die kritiek terecht. "Siebel en Ariba werken samen met tientallen bedrijven. Als een erp-leverancier als JD Edwards met hen in zee gaat, onderscheidt het zich daarmee niet van de concurrentie," aldus Greenbaum.
Hoewel McVaney een cultstatus heeft bij de oude klanten van JD Edwards, heeft hij vooral goede resultaten geboekt in de periode dat Internet nog geen rol speelde in de informatietechnologie. Greenbaum legt er dan ook de nadruk op dat de oprichter zich nog helemaal moet bewijzen in de nieuwe marktomstandigheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Wim Amerongen