Veel projecten op tijd klaar

Nieuwste Chaos-rapport van The Standish Group hoopgevend:

Het aantal ICT-projecten dat op tijd, binnen budget en met de juiste specificaties wordt opgeleverd, groeit gestaag. Dat komt vooral omdat tegenwoordig steeds kleinere projecten worden opgezet, waarbij de faalkans niet zo groot is. Dit blijkt uit het nieuwste Chaos-rapport van The Standish Group.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau The Standish Group bracht in 1994 het eerste Chaos-rapport uit. In een tweejaarlijkse cyclus verscheen onlangs het vierde rapport. De resultaten werden gepresenteerd op de Europese Project Leadership Conferentie die vorige week in Parijs door bijna zeshonderd projectmanagers werd bezocht.

30.000 Projecten

Elke twee jaar onderzoekt The Standish Group een kleine 30.000 applicatie-ontwikkelprojecten in de Verenigde Staten. Het bureau kijkt dan naar de belangrijkste succes- en faalfactoren. Daarbij maakt het een onderscheid in succesvolle projecten, dat wil zeggen projecten die op tijd en binnen budget een systeem opleveren die bovendien nog de functies herbergen die waren afgesproken. De tweede categorie zijn de 'challenged' projecten. Dat wil zeggen de projecten die boven het budget en te laat worden opgeleverd en minder functionaliteit in zich hebben dat was afgesproken. De derde categorie bestaat uit projecten die tijdens de rit zijn stopgezet.
Uit de jongste cijfers blijkt dat 28 procent van de onderzochte projecten als 'succesvol' kan worden betiteld (1994: 16 procent, 1996: 27 procent en 1998: 26 procent) en 23 procent gedurende de rit is stopgezet (1994: 31 procent, 1996: 40 procent en 1998: 28 procent). Dat betekent dat nog steeds bijna de helft van alle projecten (49 procent) het predikaat 'challenged' krijgt (1994: 53 procent, 1996: 33 procent, 1998: 46 procent).

Verbetering

"Het lijkt er op alsof er de afgelopen jaren weinig is verbeterd. Dat is slechts ten dele waar", licht directeur Jim Johnson de cijfers toe. "We zien dat in 1996 het aantal 'challenged' projecten drastisch terugliep ten opzichte van 1994 en vanaf 1998 weer sterk is toegenomen. Tegelijkertijd zagen we in 1996 een enorme stijging van het aantal mislukte projecten. Enerzijds had dat te maken met de complexiteit van veel client-server applicaties, waarvan de ontwikkeling toen op zijn hoogtepunt was. Anderzijds had het ook te maken met een duidelijke bewustwording bij organisaties dat IT-projecten beter gemanaged behoorden te worden. Men was toen eerder dan in 1994 bereid om projecten voortijdig stop te zetten."
"Liever wilde men het financiële verlies voor lief nemen dan voortdurend geld in een project stoppen om uiteindelijk met een systeem opgezadeld te worden dat niet volledig aan de eisen en wensen voldoet. Vanaf dat moment zien we weliswaar weer een forse stijging in de categorie 'challenged' projecten, maar de kosten en tijdsoverschrijdingen zijn drastisch afgenomen. Bedroegen die in 1994 bijvoorbeeld nog respectievelijk 164 procent en 180 procent, in het laatste onderzoek kwamen de percentages 63 procent en 45 procent uit de bus. Hetzelfde geldt voor de opgeleverde functionaliteit. Werd in 1994 nog maar 46 procent van de projecten met de gewenste functionaliteit opgeleverd, in 2000 was dat opgelopen tot 67 procent."
 
 
Minder duur
Volgens Johnson zijn er uit de cijfers inhet rapport nog enkele belangrijke trends te onderkennen. "Ik constateer dat de omvang van de ontwikkelprojecten drastisch is teruggelopen. Werd een project in 1994 gemiddeld nog op 1,4 miljoen dollar begroot, in 2000 was dat bedrag teruggelopen tot 66.000. Kijkend naar de ontwikkelgereedschappen, dan zie ik dat nu nog maar éénderde van de projecten van 'scratch' af - met een traditionele taal, zoals Cobol - wordt gebouwd. De rest is ofwel het modificeren van een standaardpakket ofwel het bouwen van componenten met behulp van object-georienteerde gereedschap. Dat laatste is een trend die sterk opkomt en naar mijn mening zich absoluut de komende jaren sterk zal doorzetten", meent Johnson. "Een probleem hierbij is, dat er voor dergelijke nieuwe ontwikkelmethoden nog geen goede calculatietechnieken voor tijd en budget bestaan. De bestaande technieken, zoals functiepunt-analyse, blijken niet te voldoen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-24T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.