Intent moet kennis lonend maken

Technische Universiteit Eindhoven als broedplaats voor ondernemerschap

"Universiteiten zijn broedplaatsen van kennis, maar je vindt er tot nu toe bitter weinig ondernemerschap. Wetenschappers zijn weliswaar slimme specialisten, maar zelden ook nog eens goede ondernemers. Vaak durven ze die stap niet aan. Ze hebben iets leuks of kunnen iets moois, maar hebben geen idee hoe ze dat lonend kunnen maken".

Volgens ir. Wim Bens, die per 1 maart volgend jaar van Media Plaza in Utrecht overstapt naar de Technische Universiteit Eindhoven, zal dat nu snel veranderen. Als directeur van het op te richten Intent bv gaat hij zich bezighouden met het economisch en maatschappelijk profijtelijk maken van kennis. "Naar goed Belgisch voorbeeld", zegt Bens. "Aan de universiteit van Leuven zijn ze er dertig jaar geleden al mee begonnen. Kennisvalorisatie noemen ze het. Onvoorstelbaar wat daar inmiddels aan spin-off is ontstaan. Hele hightech-bedrijfsparken, een ware broedplaats voor technostarters".

Intellectueel eigendom

Een kenniseconomie wordt volgens Bens pas echt waardevol, als er vanuit het onderwijs niet alleen geïnvesteerd wordt in kennis en vaardigheden, maar ook in ondernemerschap. "Het gaat om maximale ontwikkeling van het vermogen om de nieuwste kennis in een supersnel tempo om te zetten in nuttige en profijtelijke producten, diensten en processen". De Technische Universiteit Eindhoven zet daartoe een omvangrijk voorlichtings- en onderwijsprogramma op om te stimuleren dat master-studenten, ontwerpers in opleiding, promovendi en wetenschappelijk medewerkers eigen commercieel benutbare vindingen en ideeën aandragen, of binnen de universiteit naar door anderen ontwikkelde vindingen en ideeën op zoek gaan.
Intent speelt daarbij een sleutelrol. De bv gaat zich vanuit het starterscentrum op de campus van de TU Eindhoven als 'universitaire incubatororganisatie' bezig houden met onderzoek, onderwijs, bescherming van intellectueel eigendom en startersbegeleiding. Bens: "Dat onderzoek richt zich vooral op het wel en wee van starters: hoe vergaat het ze, wat doen ze goed en wat niet en wat kunnen we daar van leren. Het onderwijs betreft vooral het bijbrengen van kennis over en vaardigheid in ondernemerschap".

Wim Bens weg bij Media Plaza
Ir. Wim Bens vertrekt per 1 maart 2004 als directeur van Media Plaza in Utrecht. Hij wordt directeur van Intent bv, een nieuwe organisatie die hij gaat opzetten aan de Technische Universiteit Eindhoven. Intent wil de resultaten van wetenschappelijk onderzoek benutten voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en voor het opzetten van nieuwe technologische bedrijven. Intent moet er voor zorgen dat meer gepromoveerden aan de universiteit kiezen voor het ondernemerschap.
Bens is sinds juni 2000 directeur van Media Plaza in Utrecht, dat in 1997 werd opgericht op initiatief van Economische Zaken, KPN Telecom, de ING Groep en de Jaarbeurs. In 1988 trad Bens aan als bestuurslid, in juni 2000 werd hij interim-directeur en niet lang daarna directeur.
Media Plaza, aanvankelijk vooral bedoeld voor het stimuleren van de elektronische snelweg, groeide onder zijn leiding uit tot de ict-marktplaats van Nederland en tot een kennisknooppunt voor bedrijfsleven en overheid, ondergebracht in een hightech facilitair centrum.
Veel aandacht wil Bens met Intent ook schenken aan de ingewikkelde materie van patenten en octrooien. "Wél erg noodzakelijk, want intellectueel eigendom wordt onvoldoende beschermd en benut. Daardoor vervliegt kostbare kennis, of gaat een derde partij ermee aan de haal".
Intent onderzoekt of het zinvol is om vanuit de universiteit een octrooi op een vinding of idee aan te vragen. "In dat geval krijgt de ontwikkelaar een bonus, en als hij op basis van die eigen vinding een bedrijf wil starten komt er ondersteuning. Zonodig gaan we zelf binnen of buiten de universiteit op zoek naar personen of bedrijven die op basis van een licentie op een octrooi een eigen bedrijf of een spin-off willen starten".

Ondernemerschap in onderwijs

De ondersteuning die Intent zijn technostarters biedt, richt zich op de belangrijkste aspecten van het ondernemerschap. "We adviseren op juridisch en bedrijfsmatig terrein, werken mee aan huisvesting en bieden hulp bij het opbouwen van een kennis- en relatienetwerk. Verder ondersteunen we starters bij het verrichten van haalbaarheidsstudies, het laten bouwen van prototypes en het uitvoeren van hun administratieve en fiscale verplichtingen".
Zonodig zorgt Intent voor een renteloze lening of begeleidt de organisatie technostarters bij het verkrijgen van benodigd bedrijfskapitaal en bij het vinden van de juiste coaches, adviseurs of commissarissen. Starters betalen voor deze diensten met geld of met aandelen in hun bedrijf.
Ondernemerschap krijgt ook in het onderwijsprogramma van de universiteit gestalte. Zo presenteerde de TU Eindhoven recent plannen voor een nieuw keuzevak, 'New business development', voor studenten en medewerkers die een eigen technologisch bedrijf willen starten. Daarnaast komt er een speciaal afstudeerprogramma, 'Technology entrepreneurship', dat studenten de mogelijkheid biedt af te studeren op een project dat erop is gericht een bedrijf op te zetten op basis van een eigen vinding. Verder ontwikkelt de universiteit rondom Intent allerlei gespecialiseerde cursussen die relevant zijn voor startende technologische ondernemers, onder meer op het gebied van financieel en strategisch management, ondernemings- en octrooirecht, business-to-business-marketing en onderhandelen.
Het beginkapitaal voor Intent moet onder andere komen van het Ministerie van Economische Zaken. Bens: "We hebben een substantiële toezegging nodig voor financiële steun gedurende een startperiode van vijf jaar. "Na die vijf jaar moet het vliegwiel draaien", aldus Bens.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-26T00:00:00.000Z William ten Brink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.