Vrije hand voor Ronald Everaert

Nieuwe ceo Telindus moet vooral organiseren

De nieuwe ceo van Telindus, Ronald Everaert, wil de organisatie versterken, een nieuw management aanstellen en slecht presterende filialen afstoten. Hij krijgt alvast de vrije hand, niet gehinderd door een controlerende bestuursvoorzitter.

  
Ronald Everaert: "Ik sluit niet uit dat we uit een aantal landen zullen wegtrekken".
De wisseling aan de top van Telindus is geen verrassing. De 53-jarige Ronald Everaert werd een maand geleden al officieel gevraagd om de rol van ceo op zich te nemen. Intern lag het scenario al sinds de lente klaar. Eric Van Zele, sinds begin 2000 gedelegeerd bestuurder, ondervond vooral binnen de organisatie zelf heel wat tegenwerking. Als 'marketingbeest' en verkoper op de Amerikaanse manier, slaagde hij er niet in om Telindus in het post-Cordier tijdperk tijdens twee opeenvolgende crisisjaren helemaal achter zich te krijgen. Dat hij Jan Steyaert als co-ceo naast zich trof, hielp ook al niet. De twee captains spraken elkaar regelmatig tegen, zelfs in het openbaar. Van Zele slaagde er ook niet in om enkele verlieslijdende buitenlandse filialen, zoals Duitsland, Zwitserland en Italië recht te trekken. Officieel heet het dat hij om persoonlijke redenen het bedrijf verlaat.
Van Zele wordt opgevolgd door Ronald Everaert, die al voorzitter was van de raad van bestuur. Everaert, die doorgaat als een 'zeer serieus man', leidde 16 jaar lang Mercator Bank & Verzekeringen. De 'Vlerick boy' viel echter begin dit jaar in ongenade na meningsverschillen met hoofdaandeelhouder La Bâloise. En dan was er nog een aantal verkeerde investeringen, zoals in Lernout & Hauspie.

Twee captains

Bij Telindus krijgt hij in elk geval de vrije hand. Jan Steyaert treedt af als co-ceo en wordt 'non-executive chairman'. "Ik zal me niet bezig houden met het dagelijks bestuur. De gesplitste bevoegdheid werkte niet goed, daarin moeten we eerlijk zijn. We willen niet dat een dergelijke situatie zich opnieuw voordoet." De 58-jarige Jan Steyaert, een vertrouweling van de familie Cordier, had altijd al laten weten het bedrijf op z'n zestigste te zullen verlaten. Hij zal wel nog elke dag aanwezig zijn bij Telindus waar hij een prachtig kantoor -'a room with a view'- heeft in het nieuwe gebouw in Haasrode ter waarde van 30 miljoen euro. Steyaert blijft wel lid van het terugbetalings- en auditcomité. Zijn mandaat als voorzitter loopt in 2005 af. De Waal Louis Tordeur, tevens voorzitter van de investeringsmaatschappij SRIW wordt vice-voorzitter van de Raad van Bestuur. Opvallend is dat hier wel een gesplitste bevoegdheid wordt gecreëerd: Norbert Van Kunitzki blijft immers eveneens vice-voorzitter. Zijn mandaat loopt in 2005 af.

Geen ervaring

Het grote nadeel van de benoeming van Ronald Everaert is dat hij de ict-sector nauwelijks kent. Zijn ervaring beperkt zich tot de input van de it-manager bij Mercator. Als bestuurslid en voorzitter van Telindus sinds '94, heeft hij het bedrijf wel op regelmatige tijdstippen gevolgd. "De vraag is of Telindus nu iemand nodig heeft die de sector door en door kent, of iemand die goed kan organiseren," zegt een waarnemer. Everaert moet immers dringend de Telindus-structuur uitbouwen. "We hebben niet zoveel tijd om ons te beraden over de vorm. Telindus heeft nog altijd de organisatie van een grote mkb'er.

  
Eric van Zele ondervond vooral binnen de organisatie zelf tegenwerking.

Dat moet op korte termijn veranderen," vindt Everaert. Eind jaren negentig vonden veel internationale acquisities plaats. Sommige waren succesvol, andere niet. "Dat levert een groot kostenprobleem op. Ik sluit niet uit dat we uit een aantal landen zullen wegtrekken. Daarover moet de komende maanden een beslissing vallen." Duitsland, Italië en vooral Zwitserland zijn probleemfilialen. Everaert duidt er wel op dat Telindus een Europese speler wil blijven. 70 procent van de 550 miljoen euro omzet van Telindus komt uit het buitenland. Er liggen ook twee nieuwe overnameplannen op tafel. Daarover zou in september al een beslissing kunnen vallen.

Namen noemen

Eén van de eerste maatregelen om Telindus meer structuur te geven is de oprichting van een management van drie tot vijf medewerkers, waaronder een 'chief financial officer', een 'chief technical officer' en een directeur strategie. Het is duidelijk dat de 34-jarige Carmen Cordier hier een rol zal spelen, hoewel Everaert zegt dat er nog niets beslist is. Carmen Cordier is in elk geval een strategische functie beloofd. Momenteel leidt ze het Britse Telindus-filiaal Cellstack, gespecialiseerd in videobewakingssystemen via atm en ip. Afgewacht moet worden of de komst van Carmen Cordier invloed zal hebben op de baan van Vincent Simonart, die totnogtoe verantwoordelijk was voor de strategie. Simonart, ex-gedelegeerd bestuurder van EDS België en ex-general manager bij Belgacom, kon goed opschieten met Eric Van Zele. Everaert gaf op een telefonische persconferentie aan dat Simonart naast strategie ook nog andere zaken beheert. Ook moet worden afgewacht of er een belangrijkere rol komt voor Jan De Schepper, de succesvolle managing director van Telindus België. De Schepper liet eerder al weten een Benelux-functie te ambiëren. Ronald Everaert wil het management in elk geval al in september rond hebben. "Mogelijk trekken we hiervoor ook mensen van buiten het bedrijf aan." Het mag echter niet verbazen indien de posten al reeds geruime tijd bepaald zijn. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.