Computermodellen voor elektriciteitsbedrijven

GRONINGEN - "Als de vraag naar elektriciteit de komende jaren met 2 procent afneemt, hoeveel elektriciteitscentrales moeten er dan gebouwd worden? Wat zijn de gevolgen voor het milieu, de veiligheid en de prijs?

Scheikundige Hans Benders verrichtte de laatste jaren bij de Interfacultaire Vakgroep Energie en Milieukunde van de Groningse universiteit onderzoek naar antwoorden op deze en soortgelijke vragen. De resultaten van het onderzoek heeft hij neergelegd in het proefschrift "Interactive simulation of electricity demand and production" waarop hij onlangs bij professor Schoot Uiterkamp (Wiskunde en Natuurwetenschappen) promoveerde.
Benders onderzocht of een computerprogramma beleidmakers bij het beantwoorden van bovengenoemde vragen zou kunnen helpen. Hij ontwikkelde en toetste twee simulatiemodellen: Meed voor het analyseren van de elektriciteitsvraag en Powerplant voor het analyseren van het aanbod. Beide systemen kunnen aan elkaar worden gekoppeld, zodat de gevolgen van de maatregelen die aan de vraagkant worden genomen, beoordeeld kunnen worden op hun gevolgen aan de aanbodkant (en omgekeerd).
De modellen zijn nog voor verbetering vatbaar. Eerst moet echter een goede balans worden gevonden tussen de nauwkeurigheid van de resultaten en de eenvoud (in termen van inzichtelijkheid en rekentijd) van het systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-26T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.