Chipfabrikanten roepen om het hardst dat herstel eraan komt

Hoop doet leven

De malaise in de chipindustrie duurt langer dan aanvankelijk verwacht, maar chipbedrijven klampen zich vast aan het voorspelde herstel. De dip houdt nog aan tot de tweede helft van volgend jaar, in plaats van de eerste helft. Intel en AMD zien een voorzichtig herstel dat de komende maanden begint, terwijl de Nederlandse leverancier van chipproductie-apparatuur Asml nog een jaar kwakkelen voorspelt.

Intel baseert de positieve - zij het ingetogen - verwachtingen mede op de eigen financiële resultaten. Die waren voor het afgelopen tweede kwartaal weliswaar slecht, zo daalde de winst met maar liefst 76 procent tot 854 miljoen dollar, maar minder dan was verwacht. Bovendien is de hoeveelheid verkochte processoren gestegen - voor een lagere prijs, dat wel.
Concurrent AMD bevindt zich in een soortgelijke situatie; het wist in de net afgesloten periode meer processoren af te zetten. Prijserosie speelt hierbij ook een rol, zij het in mindere mate dan bij aartsrivaal Intel. De twee processorleveranciers zijn verwikkeld in een wedloop, waardoor de prijzen verder dalen en de afzet groeit.

PC-terugval

Veel pc-fabrikanten kopen nu namelijk chips voor hun voorraden in afwachting van te verwachten prijsstijgingen in de processormarkt en het gewenste aantrekken van de computermarkt. Dat herstel lijkt echter ook nog ver weg.
De wereldwijde pc-markt is voor het eerst sinds vijftien jaar gekrompen. De verkoop daalde het afgelopen kwartaal met 1,9 procent tot 30,4 miljoen computers. De directe leverancier Dell was de enige grote pc-producent die zijn afzet in die periode wist te vergroten.
Toch haalt ook dit bedrijf de buikriem aan. Dell incasseert een afschrijving van 700 miljoen dollar voor ontslagen en andere kostenbesparende maatregelen die het in het tweede kwartaal doorvoerde.
Ondertussen lijdt ook de toeleverancierskant van de chipmarkt onder de malaise. Asml, die fabricage-apparatuur voor chips produceert, neemt het eerder geuite optimisme over herstel in het begin van 2002 geheel terug. Het Veldhovense bedrijf ziet pas weer gunstige tijden in de tweede helft van volgend jaar.
Toch houdt ook deze chiponderneming zich nu al gereed voor dat moment; topman Doug Dunn wil zo min mogelijk mensen ontslaan. "Het herstel van de markt kan net zo snel gaan als de neergang, en dan willen we klaarstaan om ervan te profiteren." De hoop op herstel, zelfs uitgesteld, houdt de meeste chipondernemingen nog op de been. Het valt te bezien of dit voldoende is om de dip uit te zingen.
 
 
Malaise chipsector gaat aan ARM voorbij
De Britse chipontwerper ARM Holding boekt over het tweede kwartaal een nettowinst van 13,6 miljoen euro, 23 procent meer dan de 11,1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dit resultaat overtreft de verwachtingen van analisten; zij hadden gerekend op 12,05 miljoen euro nettowinst. Ook de omzet steeg, met 56 procent naar 59,5 miljoen euro. Het concern zegt de winstgroei vooral te danken te hebben aan bestaande klanten die verbeterde versies van ARM-producten in licentie hebben genomen. Het verkoopt licenties aan chipproducenten als Intel, STMicroelectronics en Texas Instruments. Deze chipfabrikanten proberen met de nieuwe ontwerpen marktaandeel van elkaar af te snoepen, ook nu het een stuk slechter gaat in de chipsector. Vandaar dat ARM, ondanks de terugvallende vraag naar halfgeleiders, relatief weinig last heeft van het dal waarin de sector is beland.
 
Resultaat Asmi in lijn met verwachting
ASM International boekt over het tweede kwartaal een nettowinst van 9,3 miljoen euro op een omzet van 153,1 miljoen. Over dezelfde periode vorig jaar was de nettowinst nog 27 miljoen euro op 253,7 miljoen euro omzet. De leverancier van chipproductie-apparatuur wijt de terugval, net als de meeste andere chipbedrijven, aan de kwakkelende economie en de terugvallende vraag naar halfgeleiders. Afnemers kampen met overcapaciteit, waardoor ze orders uitstellen. Asmi heeft naar verwachting het ergste nog niet achter de rug. Voor het derde kwartaal voorziet het concern een beperkt nettoverlies. Over de omvang daarvan en de winstverwachtingen voor het vierde kwartaal doet de onderneming geen mededelingen. Wel verwacht ze dit jaar met een nettowinst te kunnen afsluiten. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn rooskleuriger. Voor het eerste kwartaal van 2002 rekent Asmi onder meer op groei dankzij orders die de laatste maanden van dit lopende boekjaar vanuit Azië zouden binnenstromen. De orderportefeuille van Asmi in juni bedroeg 169,8 miljoen euro, 26,9 procent minder dan afgelopen maart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.