'Uitzendontslag' niet meer mogelijk

Minister neemt advies over van Stichting van de Arbeid

Werken als ict-detacheerder en ontslagen worden als uitzendkracht is sinds afgelopen woensdag niet langer mogelijk. Een wetswijziging door demissionair minister Aart Jan de Geus, een dag eerder gepubliceerd in de Staatscourant, heeft dat gat gedicht.

'Rechtvaardiger'
Cmg was vorig jaar het eerste detacheringsbedrijf dat van het CWI ontslagvergunningen kreeg waarin Bijlage B werd toegepast, en wel voor 69 bankzitters. Het inmiddels met Logica gefuseerde bedrijf wil niet reageren op het advies van vorige week woensdag. Menzo de Muinck Keizer, directeur van de dienstendivisie, stelt dat de media een verkeerd beeld van het bedrijf schiepen. "Bij CMG Noord-Nederland is van alles geprobeerd. Overplaatsing, omscholing, andere producten. Uiteindelijk bleef het tekort aan werk ongeveer honderd medewerkers groot. Een bedrijf moet dan wat doen. De buitenwereld heeft de indruk dat we een gat in de wet zochten. Op deze manier medewerkers ontslaan is goedkoper noch sneller. 'Last in, first out' gaat veel makkelijker, maar is niet rechtvaardiger."
"Bedrijven die werknemers detacheren bij opdrachtgevers, mogen in geval van ontslag alleen nog bij uitzondering afwijken van het 'dienstjarenbeginsel': de regel dat de laatst aangenomen werknemer er als eerste uitgaat." Alleen als de zakelijke relatie met de opdrachtgever in gevaar komt, mag hier volgens de minister van afgeweken worden.
Daarmee nam de minister deze week het advies over van de Stichting van de Arbeid. Die concludeerde vorige week woensdag dat de uitzonderingen op dit dienstjarenbeginsel, in Bijlage B van de ontslagwet, specifiek bedoeld zijn voor uitzendbureau's.
Volgens het CWI (voorheen arbeidsbureau) kan de uitzendroute nog wel gevolgd worden voor ontslagaanvragen van ict-detacheerders die vóór woensdag deze week bij het CWI zijn binnengekomen.

Arbeids- of detectivebureau?

De Dienstenbond CNV keerde zich het afgelopen jaar ook namens de andere vakbonden tegen het toepassen van Bijlage B. De juridische procedures werden verloren, maar ook met het advies van de stichting is de dienstenbond niet geheel tevreden. Volgens de onderhandelaars wordt het voor het CWI te moeilijk om de nieuwe ontslagregels voor detacheringsbedrijven te toetsen. De stichting wil onder een achttal voorwaarden aan dergelijke bedrijven uitzonderingen toelaten op de normale, op anciënniteit gebaseerde ontslagregels. Het advies stelt dat 'werkgevers ten genoegen van het CWI aannemelijk moeten maken dat vervanging van de betrokken werknemer te bezwaarlijk is, in het licht van de zakelijke relatie tussen werkgever en opdrachtgever'.
CNV-onderhandelaar Maurice Limmen: "Het CWI zal als een Sherlock Holmes aan de slag moeten om de waarheid te achterhalen. En staat van meet af aan op een enorme achterstand. Opdracht- en werkgever zijn er beide bij gebaat de gedetacheerde niet te vervangen door een bankzitter."
Limmen vreesde afgelopen week al dat een aantal detacheerders toch nog ontslagen zal worden als uitzendkrachten: "Wellicht concludeert een ict-detacheerder straks dat de ontslagontvragen "net op tijd" de deur uit zijn gegaan." Wat Logicacmg betreft, kreeg hij gelijk. Voor de detacheerders onder de 415 medewerkers die dit jaar voor ontslag in aanmerking komen, wordt Bijlage B gebruikt.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.