Inspanningen in R&D teveel versnipperd

Concentratie en coördinatie zijn de sleutelwoorden

DEN HAAG - Het peil van de wetenschappelijke kennis is in Nederland voldoende. Het ontbreekt echter aan genoeg overdracht van kennis aan de marktsector. Wat betreft de kennisinfrastructuur zijn de R&D-inspanningen te veel versnipperd en schort het nog aan de samenwerking. Er wordt teveel werk dubbel gedaan. Concentratie en coördinatie zijn de sleutelwoorden.

Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Arthur D. Little naar de technologieën die belangrijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Opdrachtgevers waren VNO-NCW, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Deze studie moet worden gezien als een eerste stap op weg naar een grotere effectiviteit van de publieke kennis-infrastructuur.
Ongeveer 12 procent van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) komt voor rekening van de sector informatie- en telecommunicatie-diensten en software. Gemeten naar het aantal geïnvesteerde uren staat deze bedrijfstak in Nederland op een derde plaats na de chemische industrie en de sector elektrische systemen. De vijf meest research-intensieve bedrijfstakken zijn goed voor twee derde van alle investeringen.

Versnipperd

Het onderzoek onder R&D-managers leert dat het peil van de wetenschappelijke kennis voldoende is. Het ontbreekt echter aan genoeg overdracht van kennis aan de marktsector. Wat betreft de kennisinfrastructuur zijn de R&D-inspanningen te veel versnipperd. Het zou beter zijn de aandacht te richten op een beperkt aantal ond erzoeksgebieden. Ook schort het nog aan de samenwerking. Voorkomen moet worden dat werk dubbel wordt gedaan. Concentratie en coördinatie zijn de sleutelwoorden.
Nederland is een kennisintensief land. Veel technologieën worden in een grote verscheidenheid van bedrijfstakken toegepast. Als voorbeeld wordt de informatie-technologie genoemd, waarvan de toepassingen zeer wijd zijn verspreid. In de voedingsmiddelen-industrie wordt informatie-technologie toegepast om de smaak na te bootsen. Modellen voor de interactie van moleculen in combinatie met zeer krachtige computers moeten in een breed scala van industrieën voor drastische omwentelingen zorgen. Genoemd worden de voedselindustrie, biotechnologie, chemie en farmaceutische industrie. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.