'SNI moet uitgroeien tot echte wereldspeler'

Gebruiker staat centraal in nieuwe strategie BOSTON, MA - Siemens Nixdorf Informationssysteme wil uitgroeien tot een echte multinational. Daartoe is de bedrijfsarchitectuur omgezet in drie operationele groepen - produkten, oplossingen en diensten. De belangrijkste rol is echter weggelegd voor het 'User Centered Computing'concept, waarin zowel de grote als de individuele gebruiker centraal staat.

Siemens Nixdorf Informationssysteme (SNI) gaat al jaren gebukt onder het Duitse imago. De structuur van de onderneming heeft een doorbraak buiten Europa en met name op de Amerikaanse markt altijd in de weg gestaan. Inmiddels is de herstructurering achter de rug en werd voor ondermeer het openbreken van de Amerikaanse markt begin vorig jaar het belang in Pyramid Technology vergroot naar 100 procent. "We willen een echte multinational worden", aldus Peter Pagé, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor systeemstrategie en applicatiesoftware.
Zo'n twee derde van de omzet wordt nog steeds in Duitsland gerealiseerd. 27 Procent komt uit de overige Europese landen, terwijl de rest van de wereld (waaronder de Verenigde Staten) maar 8 procent bijdraagt. Op termijn moet de omzet in de drie genoemde gebieden gelijk verdeeld zijn. Om dit te bereiken worden verdere overnames en diepgaande samenwerkingen niet uitgesloten. Daarnaast komen veel SNI-divisies onder bestuur van 'niet-Duits-sprekende' managers. Zo zitten er inmiddels drie Amerikanen in de raad van bestuur en is de voertaal Engels.

Boxen-schuiven

De ruim een jaar geleden ingezette cultuurverandering is tot op heden succesvol. Terwijl de financiële resultaten van veel IT-bedrijven het afgelopen jaar nog sterk onder druk stonden wist SNI de verliesgevende periodes achter zich te laten en een groei te realiseren van 10 procent. "Wij zijn er als eerste mainframe-georiënteerde producent in geslaagd het bedrijf om te bouwen naar een klantgerichte onderneming. Wij hebben vroegtijdig erkend dat met alleen 'boxen-schuiven' de toekomst er somber uitziet. Gebruikers weten wat ze willen en als leverancier moet je dus aan hun wensen kunnen voldoen. We proberen dat met ons User Centered Computing-concept", zegt Pagé.
Daartoe heeft SNI wel enkele concessies moeten doen. Op hardwareniveau gaat men zich aan de bovenkant volledig richten op Mips' risc-processoren (de Pyramid-systemen), terwijl aan de onderkant alles wordt gestandaardiseerd op het Intel (Pentium)-platform. Voor besturingssoftware conformeert SNI zich volledig aan respectievelijk Unix en Microsofts Windows NT. Dit laatste is verrassend omdat SNI altijd voorop loopt als het gaat om erkende standaarden. "Maar", zoals Pagé het verwoordt, "business is business en NT is, volgens onze (aspirant) klanten, momenteel dé business. We zijn er om geld te verdienen en dan moet je wel eens compromissen sluiten."

Open Enterprise

Alle server-activiteiten zijn samengevoegd tot één grote, 3 miljard dollar omzet draaiende, Open Enterprise Computing-eenheid. Deze unit is toevertrouwd aan John Chen, president en chief executive van Pyramid, waarmee het belang van de Amerikaanse markt duidelijk wordt weergegeven. OEC moet rond het jaar 2000 goed zijn voor zo'n 1,5 miljard dollar omzet.
Met name voor de SNI-mainframegebruikers gaat er veel veranderen. De lopende contracten met Fujitsu worden voor wat betreft de mainframes niet verlengd. Het overgrote deel van het BS2000-besturingssysteem wordt 'gepoort' naar het Unix-platform. Gebruikers kunnen over ongeveer een jaar - met behoud van hun applicaties - vrij eenvoudig overstappen op de dan door SNI Pyramid op de markt gebrachte RM600 Sunrise-machines.
Niet alleen op mainframeniveau staan er radicale veranderingen op stapel, ook het bestaande Unix-platform wordt aangepakt. Chen gaat SNI's eigen Sinix en Pyramids DS/OSx System V4 samenvoegen tot het zogenoemde Reliant Unix. Dit besturingssysteem komt beschikbaar voor de bestaande symmetrische multiprocessing (SMP)-machines (de Pyramid Nile- en Reliant-familie), SNI RM-systemen en de Reliant RM parallel server. Er is ook een Reliant Unix-versie in de maak die draait op SMP-machines op basis van Intel-processoren. De gebruiker kan dan dus kiezen voor een RM met Intel- danwel Mips-processoren.
Aan de onderkant conformeert SNI zich volledig aan Windows NT. Met Microsoft is men overeengekomen gezamenlijk backoffice-applicaties te ontwikkelen. Daarvoor is het zogeheten Community Applications Implementations Framework opgezet, een object-georiënteerde omgeving om ondermeer 'gesloten' toepassingen met Windows NT te integreren. HB

Pyramid-topman Lussier stopt

Richard Lussier was al negen jaar ceo bij Pyramid voordat Siemens Nixdorf het 17 procents aandeel in februari vorig jaar omzette in een 100 procents belang. Lussier heeft de integratie van de Californische computerfabrikant in de Duitse 'multinational' een jaar lang begeleid en acht de tijd nu rijp om terug te treden als voorzitter en algemeen directeur van Siemens Nixdorf Informationsystems. Hij blijft bij SNI en Pyramid wel aan als lid van de raad van bestuur. Binnen negentig dagen hoopt men een - liefst niet-Duits-sprekende - opvolger te hebben gevonden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.