Chipindustrie vreest stagnatie

Philips verwacht vlakke markt komend jaar

De wereldwijde chipindustrie is momenteel in de greep van angst voor afnemende groei. Het vierde kwartaal dit jaar toont nog een bescheiden groei en over heel 2004 lijkt 28 procent groei geboekt te worden.

De wereldwijde verkoop van halfgeleiders is in oktober 1,5 procent gegroeid naar een omzet van 18,8 miljard dollar. De maand ervoor bedroeg de omzet nog 18,5 miljard. Vergeleken met oktober 2003 bedraagt de groei 22 procent. Brancheorganisatie Semiconductor Industry Association (SIA) verklaart dat de nogal magere maand-op-maandgroei voortkomt uit de ruiming van overtollige voorraden bij aparatuurproducenten, waaronder ook pc-fabrikanten.
"Het gaat om lopende voorraadcorrecties in bepaalde marktsegmenten", aldus SIA-president George Scalise. De verkoop van digitale signaalprocessoren (dsp's) is 8,5 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Scalise legt uit dat dit een teken is dat de voorraadruiming bij fabrikanten van draadloze telefoons op z'n einde loopt. Die operatie is in juli dit jaar begonnen, aldus de SIA-president.

Enigszins gedrukt

Daarnaast is de pc-industrie volgens de handelsgroep ook bijna klaar met het wegwerken van overtollige voorraden. De verkoop van processoren en geheugenchips is in oktober respectievelijk 6,4 en 2,8 procent gestegen ten opzichte van september. "Overtollige voorraden zijn ook daar weggewerkt uit de voorraadketen", aldus Scalise.
Consumentenelektronica verkoopt in het nu lopende vierde kwartaal goed, maar dat wordt enigszins gedrukt door langzamere groei dan verwacht. De SIA-president wijt dit aan tegenvallende verkoop van digitale videorecorders en door de scherpe concurrentie op het gebied van dvd-spelers, wat de chipleveranciers onder druk zet.
Analist David Wong van de Amerikaanse investeringsbank A.G. Edwards is gematigd positief. "Dit toont aan dat er nog altijd enige groei is, maar waarschijnlijk niet zoveel als je zou verwachten op basis van de reguliere seizoenscyclus die normaliter deze tijd van het jaar piekt." De SIA verwacht over het hele kalenderjaar 2004 een groei van 28 procent voor de wereldwijde chipverkoop, vergeleken met 2003. Dat zou neerkomen op een omzet van bijna 200 miljard dollar.

Geen groei

Dit staat in schril contrast met de vooruitzichten voor komend jaar. Philips Electronics liet vorige week weten voor komend jaar een gelijkblijvende chipmarkt te verwachten. Die verwachting komt grofweg overeen met prognoses van marktanalisten, maar zit wel aan de onderkant van die voorspellingen.
"Wij dachten tot voor kort nog dat de wereldwijde markt 5 procent zou toenemen", zegt uitvoerend vice-president Theo Claasen, verantwoordelijk voor technologie en strategie. "Het lijkt er nu meer op dat de markt komend jaar stationair is." Hij zegt dat er dit jaar nog groei is dankzij hogere prijzen en gestegen vraag naar digitale camera's, mobiele telefoons en pc's.
Elektronicafabrikanten hebben volgens Claasen echter nog altijd grote chipvoorraden. Dat zal, gecombineerd met de behoedzaamheid van consumenten, komend jaar zijn tol eisen,

Productieapparatuur
De wereldwijde verkoop van chipproductie-apparatuur daalt komend jaar 5,2 procent. Dit verwacht de handelsgroep Semiconductor Equipment and Materials International (Semi). De omzet uit machines voor chipfabricage komt in 2005 uit op 33,49 miljard dollar, terwijl Semi kort geleden 35,51 miljard had voorspeld.
"Het sentiment onder onze leden is de afgelopen vijf maanden, sinds we ons vorige onderzoek deden, aanzienlijk veranderd. Het is zichtbaar somberder", zegt Semi-ceo Stanley Myers. Toch is de nu bijgestelde voorspelling de op twee na grootste omzet tot op heden. Semi voorziet voor 2006 weer groei en wel van 3,07 procent naar 34,52 miljard dollar. In 2007 zet dit door met 14,76 procent groei naar 39,61 miljard dollar omzet, aldus de branche-organisatie.
aldus de Philips-topman. "De vooruitzichten zijn dat de markt in de eerste helft van komend jaar daalt en dan in de tweede helft herstelt. Het netto resultaat zal vlak zijn."

Niet uitsluiten

Philips is een van de eersten die een dergelijk somber geluid laat horen. De World Semiconductor Statistics Group (Wssg) stelde eind vorige maand zijn groeiverwachting voor 2005 naar beneden bij, maar hield vol dat er groei zal zijn en wel van 1,2 procent. De Wssg had eerst 8,5 procent groei voorspeld. De meeste leveranciers gaan ook nog uit van een lichte groei.
Philips sluit dat niet uit, maar rekent er niet op. Chipkopers wachten in toenemende mate tot het laatste moment alvorens ze inkopen. Daarmee hopen ze te profiteren van dalende prijzen. "De markt is op zich niet slecht, maar behoedzaam", aldus Claasen.

Fabrieken

De SIA liet vorige week ook weten dat de bezettingsgraad van chipfabrieken in het derde kwartaal licht is gedaald. De benutting ging van 95 naar 93 procent. Dit is de eerste daling in bijna twee jaar en dit zou wijzen op een stagnatie in de halfgeleiderindustrie. De branchevereniging Semiconductor International Capacity Statistics (Sicas) bevestigt dit. "De dagen van overdreven chipvraag zijn voorbij en de industrie keert terug naar een pad van bescheiden groei, voor komend jaar en het jaar daarna", aldus de Sicas.
Bij een bezettingsgraad van boven de 90 procent gaan chipproducenten in de regel naar nieuw te bouwen fabrieken kijken. Philips-topman Claasen zegt dat zijn bedrijf de beslissing voor een nieuwe fabriek, die in 2007 op 2008 operationeel moet zijn, nu uitstelt. Dit geeft Philips de tijd om te bepalen met welke partner - of partners - het die faciliteit opbouwt. "Het verschil tussen vijf of nul procent groei lijkt niet veel, maar het kan de beslissing voor de nieuwe fabriek met een half jaar opschorten. We nemen dat besluit midden of eind komend jaar."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.