De miljardenfabriek van Jorma Ollila

Verkiezing IT-persoonlijkheid van dit millennium

De bescheiden Fin Jorma Ollila is er de man niet naar om op de voorgrond te treden. Hij schuwt de publiciteit weliswaar niet, maar de 49-jarige directeur van Nokia doet niet mee aan de ego-campagnes die bijvoorbeeld Larry Ellison, Bill Gates, Scott McNealy en - in zijn eigen branche - Bernie Ebbers regelmatig voeren.

Het is dan ook logisch dat de kiezers voorbijgaan aan Ollila. Toch verdient de Fin wel degelijk een nominatie. Hij haalde Nokia uit de blubber en transformeerde het bedrijf tot de meest succesvolle onderneming op de telecommarkt. Bovendien maakt hij Nokia gereed voor de nieuwe ontwikkelingen, waarbij draadloos Internet zeer belangrijk wordt. Het heeft er alle schijn van dat Nokia ook in deze nieuwe telecomwereld een leidende rol gaat spelen.

Omslag

In 1985 stapte Jorma Ollila over van Citibank naar Nokia. Hij ging aan de slag als financieel directeur. In 1992 trad hij aan als hoogste man bij het 134 jaar oude bedrijf. Nokia was op dat moment niet erg succesvol en hield zich bezig met de productie van televisies, banden en kaplaarzen.
Ollila onderkende echter de verwachte groei van mobiele telefonie. Hij investeerde veel in onderzoek en verkocht de afdelingen voor computers, televisie en andere minder succesvolle onderdelen. Nokia ging zich onder zijn leiding concentreren op mobiele telefoons. En met succes. De markt voor mobiele telefonie explodeerde en Nokia groeide uit tot marktleider. De bijbehorende financiële beloning is navenant; tijdens het bewind van Ollila groeide de omzet van Nokia van 4,3 miljard gulden in 1993 tot bijna dertig miljard in 1998.

Symbian

Inmiddels positioneert Ollila zijn bedrijf in het centrum van de nieuwe ontwikkelingen. Nokia maakt deel uit van de consortia Symbian en Bluetooth, die technologieën ontwikkelen voor draadloze toepassingen, zoals mobiel Internet. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat het Finse bedrijf ook in de eenentwintigste eeuw een hoofdrol zal spelen.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-15T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.