Dualcore Xeon debuteert via Dell

Intel-getrouwe leverancier onthult Paxville vóór processorproducent

Processorproducenten wijken - gedwongen door hoog energieverbruik en hitteafgifte - uit naar chips met twee en (later) meer kernen. IBM en Sun gingen AMD en Intel voor. Van laatstgenoemde verschijnt straks de eerste dualcore serverprocessor.

Geen Itanium meer
Dell voert Intels 64-bit Itanium-processoren niet meer in zijn servers. Enterprise Business Manager Kriti Kapoor bevestigt dit al eerder gemelde nieuws en ontkracht de geruchten dat Dell de 64-bit chips wellicht toch in enkele servermodellen zou behouden. "De Itanium was te specifiek, voor een te krappe markt. Bij de lancering van de Itanium waren er nog geen 64-bit extensies in zicht." AMD heeft 64-bit extensies toegevoegd aan zijn 32-bit x86-processoren, waardoor die het grotere geheugenbereik van 64-bit chips hebben. Inmiddels heeft Intel die extensies overgenomen voor zijn eigen processoren. "We hanteren nog wel een EOL-periode (End Of Life - red.), die tot ongeveer eind dit jaar loopt. Er staan geen nieuwe Itanium-producten gepland", verklaart Kapoor. De pc-producent houdt nog wel een kleine slag om de arm: "Als onze klanten erom vragen dan kan het zijn dat er weer een Itanium-product komt, maar ik acht dat niet waarschijnlijk."
Dell lanceerde vorige week alvast Intels dualcore Xeon-processor. De directe producent van pc's en servers kondigde nieuwe machines aan met de dualcore Xeon (codenaam Paxville). Intel zelf moet die chip nog officieel lanceren, maar gaf trouwe Pentium-afnemer Dell alvast toestemming.
"Dell is hiermee de eerste", glundert Enterprise Business Manager Kriti Kapoor, verantwoordelijk voor de Poweredge-servers van de computerfabrikant. Het feit dat Dell de primeur heeft van de langverwachte dualcore-Xeons kan voortkomen uit de hechte relatie met Intel; de pc-producent voert als enige grote partij geen AMD-processoren. "Wij doen deze aankondiging vóór Intel zelf."

Geen AMD

Een andere reden voor de primeur kan echter juist daarin schuilen; Dell had tot op heden geen dualcore, omdat Intel dat nog niet had. Kapoor wil hier tegen Computable niet op ingaan. Zij onthoudt zich van commentaar en stelt dat Dell marktleidend is op basis van standards based computing. In de regel slaat die omschrijving op systemen met x86-processoren.
AMD bracht zijn dualcore-processoren eerder op de markt dan Intel en bracht die bovendien eerst voor de server- en werkstationmarkt. Intel begon bij de desktop en werkt naar boven toe. Dit heeft Dell er al toe gebracht een dualcore Pentium 4 te gebruiken voor een lichte server. "Eind 2005 hebben wij dualcore in al onze systemen, maar de echte overgang komt pas met de volgende generatie Intel-processoren", zegt Kapoor nu.
Overigens volgden andere Intel-afnemers snel met aankondigingen van eigen servers. Zo komt IBM met dualcore-machines voorzien van dubbel uitgevoerde voedingen en hot-swap mogelijkheden voor de SAS-harde schijven (Serial Attached SCSI). IBM mikt met deze drie relatief laaggeprijsde servers op kleine en middelgrote ondernemingen.
Dell prijst zijn nieuwe servers aan als schaalbare oplossingen met Intels nieuwste multicore-technologie. Het betreft nu echter nog alleen dualcore. Multicore komt wel op termijn naar x86-chips, van zowel AMD als Intel, maar tijdschema's zijn nog niet onthuld. Ondertussen heeft AMD snellere uitvoeringen van zijn dualcore-serverprocessoren gelanceerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.