IBM geeft voorproefje van nieuwe Power PC-processor

Een groep processorontwerpers van IBM liet deze week een glimp zien van de volgende-generatie Power PC Risc-processoren (reduced instruction set computing). Deze onthulling vond plaats tijdens de Hot Chips-conferentie die afgelopen zondag begon op de Stanford University (Californië).

IBM's nieuwe processor is bedoeld voor zware werkstations en servers. Deze zogenoemde Power4-chip, voorheen bekend onder de codenaam Gigaprocessor, zal tegen het einde van 2001 opduiken in de RS/6000- en AS/400-machines van het bedrijf. De processor kan - net als voorganger Power3 - zowel het OS/400- als het AIX-besturingssysteem draaien.

Hoge bandbreedte

Brad McCredie en Roger Bailey, leiders van het processorontwerpteam, introduceerden de processor op Hot Chips. De Power4 wordt gefabriceerd op 0,18 micron en kan daardoor twee processoren én het Level 2-cachegeheugen op dezelfde chip bevatten. De twee processoren genieten door die plaatsing vlak op elkaar een zeer hoge bandbreedte voor de onderlinge communicatie. De ontwerpers spraken van een datadoorvoersnelheid van 500 MHz en hoger.
De Power4 is gebaseerd op de Cmos-7s-, koper- en 'silicium-op-isolatie'-technologieën die het bedrijf de afgelopen maanden onthulde. Al met al haalt de chip kloksnelheden van meer dan 1 gigahertz. Daarmee is deze toekomstige processor vijf keer sneller dan de nu commercieel verkrijgbare Power3-processoren. Een testversie van de Power4, die veel elementen van de volledige toekomstige processor bevat, draait al sinds december vorig jaar in een laboratorium van IBM.

Uitgeprobeerd

Verder heeft de Power4 veel van de geavanceerde chip- en caching-instructiesets die IBM al uitprobeerde in voorgaande generaties van de Power PC-processor, namelijk de 32-bit 604e en de 64-bit Northstar- en Pulsar-chips. De Power4 is echter uitgerust met grotere cachegeheugens: zowel Level 1 als Level 2. Daarnaast gebruikt het ook de 'smart caching'-techniek die voor het eerst opdook in de RS/6000 F50- en H50-servers die de Power PC 604e-chip gebruiken.  JB
 
Open ontwerp
IBM distribueert een gratis moederbordontwerp voor de Power PC-processor, die het samen met Apple en Motorola heeft ontwikkeld. Op de Linuxworld-conferentie demonstreerde IBM enkele taakgerichte, slanke Linux-servers die Power PC-processoren gebruiken. Hieronder bevond zich ook een systeem met een 450 MHz-chip die koperen transistorverbindingen heeft. De fabrikant wil niet alleen eigen slanke servers produceren, maar stelt het betrokken moederbord - dat grotendeels bestaat uit standaardcomponenten - ook beschikbaar aan andere systeemproducenten. Daarbij verkoopt IBM zijn processoren aan die fabrikanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker