Stratus schraagt Windows 2000

Foutbestendig

Microsoft leunt op serverspecialist Stratus om de opmars van zijn besturingssysteem Windows 2000 naar de bovenkant van de bedrijfsmarkt te realiseren. De twee partners lanceerden vorige maand de langverwachte fouttolerante server met Intel-processoren die voor Windows 2000 een beschikbaarheid van 99,999 procent moet garanderen.

Het uitstel van de lancering van deze ft5200-machines is te wijten aan migratieproblemen die Stratus ondervond bij de overstap van de eigen hardware en besturingssysteem (VOS) naar het Intel-platform.
De Unix-serverfabrikant gebruikt Risc-processoren in zijn bedrijfseigen, fouttolerante serverplatform. Hiervoor betrekt het bedrijf de PA-Risc-processoren van Hewlett-Packard (HP), die het vervolgens voorziet van een eigen machineraamwerk met dubbel uitgevoerde componenten.
Computerfabrikant HP heeft in 1997 reeds aangekondigd op termijn over te stappen op de - toen nog aanstaande, maar inmiddels eindelijk gearriveerde - 64-bits processoren van Intel (IA-64). Daarvan is de eind mei gelanceerde Itanium-chip (codenaam Merced) de eerste loot. Stratus volgt de koers van HP en verplaatst het eigen besturingssysteem naar Intel-chips, in eerste instantie naar de 32-bit Pentium III Xeon-processoren.

Clusteren

Microsoft, van oudsher voornamelijk gericht op het Intel-platform, ziet met deze beweging nieuwe partners opdoemen voor relatief goedkope, zware servers die ook Windows kunnen draaien. Bovendien doet de softwareleverancier kennis en technologie op die het verwerkt in zijn eigen software. Stratus is een van de bedrijven die samenwerken en technologie delen met Microsoft.
"Wij klimmen op in de servermarkt, naar het datacentrum. Fouttolerantie heeft altijd een hoge prijs gehad, dus moest je je afvragen wát een hoge beschikbaarheid moest hebben door gebruik van fouttolerante systemen. Tot op heden was voor hoge beschikbaarheid het clusteren van servers het betaalbare antwoord. En voor Microsoft het enige antwoord", zegt Sjoerd Oosterhoff, manager bij Microsoft voor de relaties met partners als Stratus.
Die serverspecialist bedient samen met het door Compaq ingelijfde Tandem de gebruikers die meer willen dan hoge beschikbaarheid door clustering én bereid zijn daarvoor de hogere prijs te betalen. "Nu zijn er meer mogelijkheden", aldus Oosterhoff.
Steve Kiely, president van Stratus, ziet nieuwe markten ontstaan door de relatief goedkope ft-systemen. De topman meent dat 25 procent van de potentiële ft-klanten bestaat uit gebruikers met applicaties die moeilijk in een cluster zijn te gebruiken. "Een voorbeeld daarvan is e-mail, die software is moeilijk 'clusterbewust' te maken, maar vervult tegenwoordig wél een bedrijfskritische rol."

Kritisch geworden

Oosterhoff vult aan dat de markt voor zware systemen, inclusief fouttolerante machines, is verruimd doordat bepaalde applicaties tegenwoordig bedrijfskritisch zijn geworden. Hij stelt dat het Wintel-platform (Windows op Intel-processoren) daar inmiddels aan toe is, met name ter vervanging van clusters.
"Windows 2000 is geschikt voor kritische toepassingen, en de hardware is er nu ook. Vervolgens moet je erkennen dat software kan falen, onder meer door programmeerfouten. Dus moet je fouten snel herkennen, opvangen en in de toekomst zien te voorkomen. De systemen van Stratus en Tandem bieden allang een beschikbaarheid die tien keer zo hoog is als die van Unix-clusters van leveranciers als IBM, Sun, of DEC (drie jaar geleden overgenomen door Compaq - red.)."
Stratus-topman Kiely kijkt voor afzetmogelijkheden ook naar applicaties die gedistribueerd draaien op meerdere, gescheiden computers. "Denk aan kassasystemen en fabriekstoepassingen; daar is de applicatiesoftware gekoppeld aan meerdere machines."
Kiely hoopt ook dat Stratus' huidige gebruikers uitbreiden met de fouttolerante Windows-machines. De Euronext-beurs - ontstaan uit het samengaan van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs - is bijvoorbeeld een bèta-klant voor de ft-machines.
 
 
Allianties
De link naar het zogeheten Wintel-platform is compleet met de betrokkenheid van Intel. Die processorproducent sloot vorige maand een alliantie met Stratus om gezamenlijke marketing- en verkoopacties te voeren voor de markt van financiële dienstverleners. Hieronder vallen aandelenbeurzen en valutawisselaars. Volgens analisten heeft Unix-leverancier Sun Microsystems de laatste jaren terrein veroverd op deze markt.
Stratus sloot eerder al samenwerkingsverbanden met Compaq en NEC. Die computerfabrikanten zijn van plan de fouttolerante technologie van de serverspecialist te gebruiken in hun eigen systemen. Ironisch genoeg koesterde Compaq, net zoals HP, tot voor kort soortgelijke plannen voor de cmp-technologie (cellular multi-processor) van oud-mainframeleverancier Unisys. De cmp-architectuur maakt het mogelijk tot maximaal 32 Intel-processoren te koppelen in een enkele machine.
In mei besloten HP en Compaq kort na elkaar af te zien van deze oem-overeenkomst. Het argument van beide bedrijven was dat het standaard Intel-platform inmiddels wel toe was aan dergelijke zware systemen en dat daarmee de noodzaak voor een aparte technologie als cmp wegvalt. Unisys ontkent dit en wijst fijntjes op het feit dat zowel Compaq als HP pas in de loop van volgend jaar met eigen zwaardere Intel-systemen komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.