ITO verweert zich

Agentschap baalt van zware kritiek Algemene Rekenkamer

De directie van het ITO is ontstemd over de zware kritiek van de Algemene Rekenkamer. "Er is in de media een beeld ontstaan van een onbekwame club die onder curatele is gesteld. Daar klopt niets van", menen directeuren Wim Papperse en Ed Heijnen.

  
Wim Papperse: "Wij staan geregeld op de zeepkist. Het ITO-personeel is zeer betrokken en wil het liefst zelf een weerwoord geven."
ITO (Informatie en communicatie Technologie Organisatie) is een agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dat werkt voor de sector 'openbare orde & veiligheid en justitie'. Concreet bedient deze dienstverlener de politie (voornaamste klant), brandweer, ambulancezorg, Koninklijke Marechaussee, BZK en het ministerie van Justitie. De laatste weken staat deze club voortdurend in de schijnwerpers van de negatieve publiciteit. De grootste criticaster is de Algemene Rekenkamer. Dit toezichthoudend orgaan publiceerde in april reeds een vernietigend rapport over de staat van de informatiehuishouding bij de politie. In mei uitte het forse kritiek op de financiële verslaglegging 2002 van ITO, dat er als baten/lasten-dienst een eigen administratie en balans op nahoudt. Daarbovenop kwam twee weken geleden nog het rapport Communicatienetwerk C2000 en Geïntegreerd Meldkamersysteem voor de zwaailichtensector. Hierin schetst de overheidswaakhond geen al te fraai beeld van de gebrekkige projectaanpak die het ITO tentoonspreidt als uitvoerder van het C2000-project. Tot overmaat van ramp wil het ministerie van Justitie uit kostenoverwegingen de aanleg van het nieuwe Justitienet2 aanbesteden, en niet opnieuw inbesteden bij ITO.

Gebonden voeten

De ontstane indruk dat het een rommeltje is bij ITO, is niet terecht vinden algemeen directeur Wim Papperse en directeur Staf en Ondersteuning Ed Heijnen.
Papperse erkent dat 2002 een slecht is jaar geweest, onder meer omdat een aantal niet-C2000-projecten duurder is uitgevallen. Als verzachtende omstandigheid voert hij aan dat ITO - in 1998 ontstaan door een samenvoeging van de it-afdeling van het Korps Landelijke Politiediensten (Klpd) en een aantal automatiseerders uit de regionale politiekorpsen - een jonge organisatie is met tal van bloedgroepen. "Het duurt een paar jaar voordat alles op elkaar is afgestemd. Sommige opmerkingen van de Algemene Rekenkamer snijden hout, maar de kritiek in zijn geheel vinden wij overdone."

ITO
Het ITO - met standplaats in Odijk en een rekencentrum in Driebergen - biedt op drie vlakken ontwikkel- en beheerdiensten aan: vaste netwerken, mobiele communicatiesystemen en informatiesystemen, zoals voor vreemdelingenregistratie of het bijhouden van gestolen voertuigen. Zonder het C2000-deel draait het agentschap een omzet van zo'n 150 miljoen euro.
Van de 750 medewerkers werken er 150 tijdelijk aan het C2000-project (voornamelijk inhuur via CSC). Wanneer het project is afgelopen, blijven de beheertaken achter bij ITO. Een belangrijk onderdeel is het Geïntegreerd Meldkamersysteem (GMS), oorspronkelijk van Siemens maar pasklaar gemaakt voor de meldkamers van de hulpdiensten. De 1-1-2-alarmmeldingen komen binnen via GMS.
Naar aanleiding van het Rekenkamer-onderzoek is de aansturing vanuit opdrachtgever BZK verscherpt door een aparte Projectdirectie C2000 in te richten boven die van ITO.
Heijnen: "De Rekenkamer houdt er te weinig rekening mee dat wij opereren met gebonden voeten. ITO wordt weliswaar bedrijfsmatig aangestuurd, maar dan wel met een nulbegroting zonder de mogelijkheid reserves te vormen. Onverwachte tegenvallers zijn daardoor lastig op te vangen." Hij spreekt het bericht tegen dat ITO financieel inmiddels onder curatele is gesteld. "Misschien heeft minister Remkes' opmerking dat wij elk kwartaal een voorschot krijgen voor C2000 verwarring gezaaid."
  
Ed Heijnen: "Wij opereren met gebonden voeten."
De stafdirecteur vindt dat ITO als overheidsagentschap extra beperkt is door de weliswaar noodzakelijke, maar wel strakke aanbesteding- en integriteitregels. "Neem de nieuwe Oracle-software. Na het inwinnen van juridisch advies concludeerden wij dat de aanschaf ervan niet Europees hoefde te worden aanbesteed, omdat het binnen het bestaande contract met Oracle valt. De juristen van BZK menen van wel; een verschil van inzicht. Als we dan vervolgens de Rekenkamer over ons heen krijgen, raken we daar ontstemd over. Eén fout en je bent al haast gebrandmerkt."
Beide directeuren wijzen er bovendien op dat de overheidswaakhond betrokken is bij de verbeterplannen voor het kostenmodel en de procesbewaking die ITO in samenspraak met BZK vanaf september vorig jaar heeft ingezet. Het wekt extra wrevel nu de Rekenkamer constateert dat deze plannen niet volgens planning eind dit jaar worden gerealiseerd. "Dit verbeterprogramma wordt eind 2003 afgerond", stelt Papperse verbeten.

C2000

Een inhoudelijke reactie op het C2000-rapport laat het tweetal liever over aan opdrachtgever BZK. Wel laat Papperse weten dat er volgens ITO voldoende getest is, iets wat de Rekenkamer betwijfelt. "We hebben een uitgebreide pilot in de regio Amsterdam-Amstelland uitgevoerd. Die verliep goed. De vraag bij testen is 'hoe ver moet je gaan'. Echte antwoorden krijg je pas als het systeem in de praktijk wordt gehanteerd."
Tenzij politiek Den Haag anders besluit, gaat hij ervan uit dat de uitrol van C2000 gewoon doorgaat. "Het moet: de huidige communicatiesystemen lopen op hun eind." Dat de basistechnologie (Tetra) van C2000 zelf na zoveel jaren van voorbereiding is verouderd, bestrijdt Papperse. "Dat verhaal duikt steeds op, maar Gartner-onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet zo is."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.