Ericsson sluit Bluetooth onderzoekstak in Emmen

Terug naar Zweden

In de nieuwste reorganisatieronde schrapt Ericsson Nederland de Bluetooth-onderzoekstak in Emmen. Computable peilde een aantal meningen rond dit verlies bij een aantal direct betrokkenen.

"Het is tragisch dat Ericsson zijn onderzoeksafdeling voor Bluetooth in Nederland schrapt en deze activiteit concentreert op zijn hoofdkantoor in Zweden", zegt Ge Klein Wolterink, hoofd van de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Ericsson Nederland. Volgens Klein Wolterink, die zelf de onheilstijding bracht in Emmen, was het nieuws voor de betrokkenen een grote schok. Ook zijn eigen functie is komen te vervallen. Of de reorganisatie, die de dertig Bluetooth-onderzoekers in Emmen treft en veertig medewerkers in Rijen, voorlopig de laatste is, durft een woordvoerder van Ericsson Nederland niet met zekerheid te zeggen.

Nuchter

De Nederlander Jaap Haartsen, die in 1994 aan de wieg stond van deze technologie waarmee apparaten draadloos kunnen communiceren, is een stuk nuchterder onder de recente sanering. "Om de kosten voor onderzoek en ontwikkeling te verlagen gaan er vestigingen dicht, waaronder nu het Bluetooth-onderzoek in Emmen", geeft hij aan. Een echt gemis voor Nederland is het volgens hem niet. "Ik heb de technologie ontwikkeld in Ericssons laboratorium in het Zweedse Lund. De Nederlandse Bluetooth onderzoekstak in Emmen is gestart, omdat er steeds minder vraag kwam naar de piepers waar men toen aan werkte."
Bovendien blijft volgens Haartsen een groot deel van het Bluetooth-onderzoek in Nederland overeind, zij het dan dat dit onder een ander bedrijfsonderdeel valt, namelijk Sony Ericsson. Deze groep van zestig - ook in Drente gestationeerde - onderzoekers, blijft Bluetooth-toepassingen voor de mobiele telefoons ontwikkelen. De dertig onderzoekers die hun baan verliezen ontwikkelden nieuwe Bluetooth-chipsets. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.