Managed hosting door True

TCP/IP verovert mainframe-wereld

Markt reageert traag op nieuwe transmissieprotocollen

 

CAPRI - Het Internet-protocol TCP/IP wordt langzaam maar zeker de universele standaard op basis waarvan computers met elkaar converseren. Zelfs voor IBM-mainframes en AS/400-mini's. Hoe is het mogelijk dat een 25 jaar oud protocol zo aanslaat?

Als eerste waren de op Unix-gebaseerde netwerken gestandaardiseerd rond het Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Daarna volgden de netwerken met mini- en host-systemen van Hewlett-Packard en Digital Equipment Corporation. Maar daar blijft het niet bij. Ook de marktleider in PC-netwerken, Novell, zegt dat het eigen IPX-protocol (Internetwork Packet eXchange), hoewel superieur, op termijn plaats zal maken voor TCP/IP. Ten slotte zal het laatste bolwerk van bedrijfseigen protocollen, de IBM-mainframe-wereld, de komende jaren overstag gaan. Volgens onderzoek van International Data Corporation zal het gebruik van TCP/IP in het jaar tweeduizend ongeveer op de helft van alle mainframes praktijk zijn.

Ongekende succes Internet

De opmerkelijke opmars van TCP/IP als het protocol dat alle verschillende netwerken met elkaar verbindt, wordt gedreven door een snelle acceptatie van het Unix-besturingssysteem als server-platform eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Maar het huidige ongekende succes van het TCP/IP-gebaseerde Internet geeft het protocol een belangrijke nieuwe impuls. Bovendien is momenteel op zo goed als elke PC in verschillende varianten een TCP/IP-stack aanwezig. Microsoft heeft in augustus vorig jaar zelfs een 32-bit TCP/IP-stack (de Dial Up Networking-connectie) standaard in Windows 95 ingebouwd. Mede daardoor heeft TCP/IP geen rivaal van betekenis meer.

Traagheid van de markt

"Het succes van dit robuuste transmissieprotocol heeft alles te maken met de traagheid van de markt", zegt Doug Walker, president-directeur en een van de oprichters van het Amerikaanse WRQ. "In de jaren tachtig werd TCP/IP verondersteld ten onder te gaan of werd het hooguit als een tijdelijke oplossing beschouwd. Communicatie-protocollen laten zich echter moeilijk vervangen. Dat is een van de redenen waarom Open System Interconnection (een standaardistatiepoging uit de jaren tachtig, red.) niet aansloeg", zegt Walker. "Kijk nu naar IBM's Systems Network Architecture (SNA); dat zie ik, ondanks de opkomst van TCP/IP, niet van de ene dag op de andere verdwijnen."

Beurzen

"Dat geldt ook Novells IPX. De praktijk laat zien dat transmissietechnologieën langzaam veranderen. Kijk maar naar de invoering van Isdn (Integrated Services Digital Network) of naar ATM (Asynchronous Transfer Mode). Als je naar beurzen gaat, doen de leveranciers je anders geloven, maar in werkelijkheid is dat nog een moeilijke markt." Van een brede acceptatie is, volgens Walker, op dit moment nog geen sprake. AM

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1363167). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.