Overnamehonger van BMC voorlopig gestild

Productportfolio is klaar voor elektronische handel

Na een turbulent jaar van overnames, houdt BMC Software zich voorlopig even rustig. Onderzoeksorganisatie Meta Group meent weliswaar dat het bedrijf nog wel versterking kan gebruiken op het gebied van beveiligings- en testsoftware, maar topman Max Watson is nu tevreden. De acquisities van Boole & Babbage (B&B) en New Dimension Software afgelopen maart zorgen volgens hem voor een min of meer compleet productportfolio.

BMC levert beheersoftware die volgens het bedrijf garandeert dat applicaties, ook al draaien ze in een heterogene IT-omgeving, in de lucht blijven. Om zijn productaanbod en marktaandeel te vergroten, sloeg BMC in maart zijn slag met de twee overnames. Het bedrijf groeide plots in omzet van achthonderd miljoen dollar in 1998 naar 1,3 miljard in het fiscale jaar 1999.

Strategie

Max Watson was vorige week in Noordwijk om medewerkers, klanten en partners de nieuwe bedrijfsstrategie uit de doeken te doen. Hoewel BMC de markt met het oog op eventuele overnames nauwlettend volgt, houdt Watson voorlopig de hand op de knip.
In de eerste plaats voert Watson hiervoor aan dat BMC's productaanbod, dat gericht is op populaire toepassingsgebieden als elektronische handel en erp-systemen, compleet is. Op het gebied van beveiliging levert het bedrijf bijvoorbeeld overkoepelende functionaliteit: "Grote bedrijven hebben inmiddels bijna allemaal toegangscontrolesystemen op hun applicaties aangebracht. Dat hoeven wij niet meer te leveren. Waar het om gaat, zeker in het kader van integratie van toeleverketens, is het beheren en administreren van de verschillende beveiligingssystemen die een bedrijf in gebruik heeft. Die functionaliteit hebben we met New Dimension ingekocht."
Een tweede reden om het rustig aan te doen op het acquisitiefront is dat de integratieprocessen van de vorige overnames nog niet helemaal zijn afgerond. "We doen eigenlijk liever zaken op de markt dan dat we bedrijven kopen. De organisatorische integratie is voltooid. Het proces van productintegratie is nog niet klaar", aldus Watson.

Complexe infrastructuren

BMC wil managementsoftware leveren voor bedrijven met grote en complexe IT-infrastructuren. "Grote bedrijven met mainframes en Unix-machines in hun infrastructuur storten zich momenteel massaal op Windows NT en op het toegankelijk maken van hun gegevensbronnen via Internet. Deze gang naar elektronische handel vergt investeringen in managementsoftware."
Na de acquisities van niet alleen B&B en New Dimension, maar ook van BGS in 1998, positioneert BMC zich niet meer als leverancier van tools voor gegevens- en applicatiebeheer en prestatie-optimalisatie. Het bedrijf schaart zich tussen grootmachten als Computer Associates, dat onlangs Platinum overnam, en IBM's Tivoli. De zogenoemde 'frameworks' die CA en Tivoli leveren, zijn volgens Watson teveel gericht op de techniek. "Wij hebben meer en meer te maken met topmanagement in plaats van databasebeheerders. Bedrijven die in elektronische handel willen stappen, zijn in eerste instantie dan ook niet geïnteresseerd in het beheer van de IT-omgeving, maar in de beschikbaarheid van de applicaties", valt BMC directeur Nederland Hans van Stek hem tenslotte bij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-04T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.