Fabrikanten volgen pad van Pentium II

Zware servers buiten bereik

De markt voor zware servers blijft voorlopig buiten het bereik van de Pentium II. Diverse computerfabrikanten volgen het pad van Intel's nieuwste processor, die vorige week werd gelanceerd en bedoeld is voor de bedrijfsmarkt. Computerfabrikanten als Compaq, Hewlett-Packard en Digital pikken de Intel-draad op en installeren de chip in zware PC's tot medium-zware servers.

Dat de Pentium II niet wordt gebruikt voor zware servers, ligt aan het feit dat de processor maximaal 512 MB geheugen kan adresseren en doordat er maximaal twee in één computer zijn te plaatsen. Onder meer Hewlett-Packard en IBM wachten op de opvolger van de Pentium II voor hun zware systemen. Die opvolger, codenaam 'Merced', moet volgens de nieuwe 64-bit architectuur werken. De introductie van 'Merced' is echter uitgesteld tot na 2000.
Tot die tijd is er de Pentium II, die volgens analisten pas in 1998 ruim verkrijgbaar zal zijn. Diverse computerfabrikanten hebben nu verschillende plannen en modellen. Variërend van desktop-PC's tot grafische workstations. IBM meent zelfs dat de PII in eerste instantie niet zo populair wordt, omdat de zakelijke gebruiker nog nauwelijk behoefte heeft aan MMX. Een overweging om de PII wel te gebruiken, zal waarschijnlijk de snelheidswinst zijn, aldus IBM.
Compaq volgt, zoals velen, gewoon de Intel-lijn. Vanaf 6 mei levert Compaq de 4000- en 6000-serie van haar DeskPro-systemen al met de PII. Zowel met de 233 als met de 266 MHz-variant.
Wat servers betreft, denkt Compaq nog niet aan de PII. De Pentium en Pentium Pro voldoen voorlopig. De zware desktop-PC's met Pentium II levert Compaq naar wens, de prijzen zijn dus ook variabel.
 
Computerfabrikant Dell gaat de Pentium II dit jaar nog gebruiken. Allereerst wordt de Dimension-lijn uitgerust met Intel's nieuwste CPU, systemen zijn verkrijgbaar vanaf 5095 gulden. Later is de Optiplex-lijn, voor zwaardere gebruikers, aan de beurt. Wanneer en hoe is nog niet bekend. De PII-doelgroep is voor Dell vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB).
 
Digital had op 7 mei al een desktop-machine klaar staan, met 233 MHz en 266 MHz Pentium II en levert deze computers nu, vanaf 5660 gulden. Digital wil de PII ook voor lichte tot medium-zware servers gebruiken. Deze markt bedient Digital vanaf juli met servers vanaf 8100 gulden. Ondanks de geheugen- en processor-grens, ziet Digital een goede prijs-prestatie verhouding voor zware workstations met de PII. Voor de high-end servers wacht ook Digital op de 'Merced'.
 
Fujitsu is één van de weinigen die de Pentium II nu al in een dual-processor uitvoering levert. Vreemd genoeg zijn single-processor systemen nog niet verkrijgbaar. Fujitsu komt in ieder geval met zware PC's en lichte servers, respectievelijk vanaf 5700 gulden en 10.960 gulden (dual-processor). Binnenkort komen de single-processor Pentium II servers uit, prijzen vanaf 7400 gulden. Fujitsu mikt vooral op zware multimedia-gebruikers voor CAD/CAM en videoconferencing. In juli introduceert Fujitsu een eigen chipset voor de Pentium II.
 
Hewlett-Packard had bij de lancering van de Pentium II op 7 mei al modellen klaar. Vooralsnog alleen desktop-PC's en geen servers, vanwege de geheugen- en processor-beperkingen van de CPU. HP komt wel met krachtige PII desktop-PC's vanaf 5000 gulden. HP richt zich met haar PII-computers op de prestatie-hongerige gebruiker; grafici, 3D-ontwerpers en multimedia-ontwikkelaars.
 
'Big Blue' beperkt zich tot de ECC-versie van de Pentium II en levert voorlopig geen systemen. Ook hier spelen de beperkingen van de Pentium II een rol. IBM biedt de mogelijkheid tot processor-upgrading van haar 325 en 330 servers. De kosten zijn nog onbekend. Ook IBM wacht nog op de 'Merced'.
 
NCR plaatst de Pentium II in PC's en servers, die NCR in de tweede helft van dit jaar op de markt brengt. Het bereik van de chip voor NCR tussen Internet-klare thin clients en lichte servers. Probleem is weer het dual-processor plafond. Toch ziet NCR zeker mogelijkheden, vooral op Intranet-gebied, voor zware multimedia-toepassingen, zoals presentaties. Configuratie is op maat, net zoals de prijzen.
 
Siemens Nixdorf levert nu al computers met de PII en positioneert die systemen als grafische workstations. Dat zal het bedrijf ook doen met de 300 MHz-versie, zodra die uitkomt. Systemen zijn leverbaar vanaf 6650 gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker