Intel rolt platformaanpak uit

Chippakket verschijnt voor zakelijke desktops

Intel lanceerde vorige week vrijdag twee chippakketten, a la Centrino, voor gebruik in zakelijke desktops. Daarnaast voert het dualcore-chips breder door met de lancering van Pentium D-processoren met twee chipkernen. Eerder bracht het dualcore uit in het Extreme-topmodel van zijn desktopprocessor.

"We lanceren nu onze algemene dualcore-processoren voor de massamarkt", zegt vice-president Gerald Holzhammer van Intels divisie Digital Home. De dualcore-chips zijn in eerste instantie bedoeld voor de consumentenmarkt en dan met name voor Mediacenter-achtige pc's. "We leveren dit kwartaal honderdduizend stuks en zullen tegen het einde van dit jaar een miljoen dualcore-chips uit hebben. Dualcore zal echt een grote impact hebben op de markt."
AMD kwam eerder met dualcore-processoren, maar heeft nog geen massaproductie van desktop- en consumentenchips op gang. De concurrent van Intel kiest er namelijk voor eerst de servermarkt te bedienen. Die is enerzijds lucratiever en haalt anderzijds meer nut uit dualcore, aangezien applicaties voor die markt vaak al multithreaded zijn.

Meer combinaties

Tegelijk met de komst van nieuwe dualcore-processoren komt Intel met een bredere uitrol van zijn platformenstrategie. Het energiezuinige Centrino-chippakket voor laptops markeerde het begin van het brengen van complete platformen voor pc's. Intel heeft met Centrino behoorlijk wat succes geboekt en op basis daarvan besloten meer combinaties van op elkaar afgestemde processoren en chipsets uit te brengen. Intel heeft dit al geruime tijd terug laten weten, maar moest tot op heden nog uitkomen met concrete voorbeelden.
Nu verschijnen er twee chippakketten voor het bedrijfsleven. Dit zijn het High Performance Platform en het Professional Business Platform. De eerste, het 'topmodel', gebruikt de Pentium D-processor en de nieuwe 955X-chipset. De tweede, bedoeld voor algemeen gebruik, is gebaseerd op een Pentium 4-variant (in de 600-serie) en de 945G-chipset. Prijzen en pc-producenten zijn vooralsnog niet bekend.

Beheer

De zakelijke chipcombinaties bieden ondersteuning voor eenvoudig systeembeheer, functionaliteit voor betere beveiliging en hebben een lager energieverbruik. De beheerfunctionaliteit maakt het mogelijk pc's op afstand te controleren en te 'ondervragen' over onder meer geïnstalleerde software en de staat waarin de machines verkeren. Dit kan dan ook wanneer de machines uitgeschakeld of vastgelopen zijn.
Eind mei komt Intel met soortgelijke chipcombinaties voor consumentencomputers. Die bieden dan een hogere geheugenbandbreedte, dual-channel geheugenbanken, meer-kanaals audio en ondersteuning voor 3D-videoversnelling. De consumentenplatformen zullen dan naar verwachting dualcore-Pentiums omvatten. De zakelijke platformen krijgen later dit jaar dualcore, met de High Performance-variant als eerste. Intel verwacht een brede beschikbaarheid van dualcore voor de consumenten- en bedrijfsmarkt in 2006.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.