Onzichtbare toekomst voor telecom

Communicatie tussen apparaten belangrijkste groeimarkt

Mobiele communicatie zonder tussenkomst van mensen neemt de komende twee decennia de grootste groei in de telecomsector voor zijn rekening. Het volgen van miljarden apparaten zal telecombedrijven dwingen over te stappen van spraak op een nieuw metier.

  
Onzichtbare communicatie tussen apparaten zal vanaf 2005 het aantal mobiele telefoongesprekken tussen mensen overstijgen. Dit voorspelt onderzoeksbureau Forrester in zijn studie 'Invisible mobile reignites telecom'. De overvleugeling is nog sterker het geval bij het aantal gesprekken. In 2015 zullen er zo'n 15 keer meer telefoonsessies tussen apparaten zijn dan mobiele telefoongesprekken tussen mensen. In 2020 (niet afgebeeld) is dit zelfs dertig keer meer.

De meeste mobiele telefoons bellen over tien jaar hun positie en andere gegevens zelfstandig door. Deze vorm van telefonie zal het aantal 'gewone' telefoongesprekken ver overtreffen, voorspelt onderzoeksbureau Forrester in zijn rapport 'Invisible mobile reignites telecom'. In de ogen van Lars Godell, de auteur van het rapport, zal het aantal mobiele telefoongebruikers de komende jaren nauwelijks groeien. De nieuwe op datatransport georiënteerde derde-generatie telefonie zal met deze toepassing hooguit een beperkte omzetgroei realiseren. Dat umts een flop wordt, staat voor Godell al vast.

Groei

De echte groei voor de telecomsector zit hem in de systemen die miljarden apparaten via draadloze netwerken kunnen volgen. Voor de producenten van chips en telefoniesystemen betekent dit op termijn herstel van de industrie. Godell acht het niet vanzelfsprekend dat telecombedrijven evenzeer meeprofiteren van deze groei. De grootste explosie van het netwerkverkeer tussen chips op producten of pallets zal lokaal zijn en via draadloze lan-technologie of andere smaken als bluetooth over het eigen bedrijfsnetwerk lopen. Pas als het verkeer afgeleverd moet worden via publieke telefonienetwerken gaat de tikker lopen.
Telecombedrijven zullen hun inkomsten in de toekomst alleen kunnen uitbreiden als zij zich samen met ict-dienstverleners storten op de bouw en ontwikkeling van mobiele telefonienetwerken bij bedrijven. Godell noemt opslag als een goed voorbeeld van een dienst die nodig is om het online volgen van miljarden unieke producten mogelijk te maken. Zo levert 128 bytes aan informatie per product voor een verzameling van tweehonderd miljard producten drie terabyte aan informatie per dag op. Ook de beveiliging van de communicatie tussen apparaten en het achterliggende informatiesysteem zou een belangrijke activiteit kunnen worden voor telecombedrijven.

Realiteit

Godell meldt via de telefoon dat deze toekomstvisie bijna een jaar na verschijnen van het rapport alleen maar meer realiteit geworden is. "Ondanks de stagnatie van de economie blijf ik bij het in het onderzoek genoemde tijdskader van vijf tot twintig jaar, waarin traditionele spraaktelefonie volledig in de schaduw komt te staan van onzichtbare mobiele communicatie tussen apparaten." De analist zegt meer proeven tegen te komen met Rfid-chips (radio frequency identification). Ook onderzoekt volgens hem een toenemend aantal concerns of de zakelijke voordelen al opwegen tegen de benodigde investeringen. Grote supermarktconcerns zijn begonnen aan de eerste grootschalige proeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.