Dominantie MCI Worldcom is doorn in het oog van GTE

Concurrent vergroot met rechtszaak druk op regulatoren

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse telecombedrijf GTE heeft de federale rechter ingeschakeld om de overname van branchegenoot MCI door Worldcom tegen te gaan. De belangrijkste klacht van GTE luidt dat MCI Worldcom de Internet-markt zal domineren.

De overname van MCI door Worldcom kan alleen doorgaan als het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federale Communicatie Commissie het groene licht geven. Ook een Europese onderzoekscommissie moet de overeenkomst goedkeuren. Analisten menen dat de regulerende organen de overname niet zullen blokkeren. Waarschijnlijk moet MCI Worldcom enkele Internet-diensten afstoten. De rechtszaak van GTE lijkt dan ook voornamelijk bedoeld om de druk op de onderzoekscommissies op te voeren. Volgens GTE krijgen de twee bedrijven na de overname een enorm aandeel van de basisinfrastructuur in handen en handelen daardoor ongeveer de helft van het Internet-verkeer over de hele wereld af. Concurrenten zijn bang dat de nieuwe onderneming de prijzen op het wereldwijde web gaan bepalen. Bovendien zal de acquisitie volgens GTE de concurrentie op de lange afstandstelefonie schaden. Experts menen dat het moeilijk aan te tonen is welk bedrijf het meeste Internet-verkeer afhandelt.

Domineren

Tijdens het bekendmaken van de overname pochten MCI en Worldcom dat ze de grootste verwerker van Internet-verkeer gaan vormen. Naderhand hebben de beide ondernemingen stellig ontkend Internet te kunnen domineren.
GTE heeft in oktober vorig jaar pogingen ondernomen MCI over te nemen. Worldcom was echter bereid dieper in de buidel te tasten. Volgens de klagende onderneming heeft de klacht niets te maken met deze poging tot overname.
MCI en Worldcom konden zich deze week bij de Europese onderzoekscommissie verweren tegen de uitgebreide lijst van klachten die de Europeanen hebben opgesteld. De Commissie van de Europese Unie is verricht onderzoek naar de overname van MCI door Worldcom en zal voor 15 juli een beslissing nemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.