India zet teraflops-super in

Param Padma-cluster dient vooral stamcelonderzoek

India heeft vorige maand de supercomputer Param Padma (Ultimate Lotus) in gebruik genomen. Het cluster dient voor wetenschappelijk onderzoek, waaronder bio-informatica, meteorologie en vooral stamcelanalyse.

De machine is ontworpen door het overheidscentrum voor de ontwikkeling van geavanceerd computergebruik (Cdac) en staat in India's ict-stad Bangalore. Hij is onthuld door it-minister Arun Shourie. Param Padma haalt een prestatieniveau van 1 teraflops (één biljoen zwevende komma-berekingen per seconde).
De computer is hiermee tien keer sneller dan de voorheen krachtigste supercomputer van India. Dat land is nu wereldwijd de vijfde natie die een 1 teraflops-super heeft. Voor zover officieel bekend zijn er wereldwijd honderd systemen met een dergelijke rekencapaciteit. De huidige snelste computer is de Earth Simulator in Japan. Die monstermachine, die klimaat- en seizoenssimulaties berekent voor de hele wereldbol, haalt 35,6 teraflops.

Specs

De configuratie bestaat uit 54 servers met elk vier 1 GHz Power4-processoren van IBM en één server met 32 van die processoren. Deze knooppunten (nodes) zijn gekoppeld in een cluster dat een totaalgeheugen van 0,5 Terabyte heeft. De gebruikte besturingssystemen zijn IBM's Unix-variant AIX en Linux.
De opslagcapaciteit is 4,5 terabyte intern, 5 terabyte op externe schijven en 12 terabyte in tape-bibliotheken. De opslag, verenigd in een san (storage area network), valt uit te breiden naar 22 terabyte intern en 100 terabyte extern. De bestandsservers in het san zijn zes geclusterde machines met elk vier 900 MHz Ultrasparc III-processor van Sun. Deze systemen hebben een totaalgeheugen van 96 Gigabyte en een opslagcapaciteit van 0,4 Terabyte.
In totaal neemt dit alles vijftien rekken in beslag, waarvan acht voor de kernservers die het rekenwerk doen, twee voor de bestandsservers, drie voor de netwerkapparatuur en twee voor de opslaghardware. Deze opstelling weegt 9 ton en wordt gekoeld tot 18 graden Celsius middels een airconditioning-systeem dat 39 ton weegt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.