Apple zet alle zeilen bij om koers te houden

Gates en Amelio roken vredespijp

BUNNIK/HOOFDDORP - De langdurige controverse tussen Apple en Microsoft lijkt bijgelegd. De strijd die tot op het hoogste niveau werd uitgevochten, wordt op instigatie van de nieuwe Apple-topman Gilbert Amelio gestaakt.

Jarenlang hebben Mac- en PC-gebruikers elkaar verketterd. Ook de managers van Apple en Microsoft konden nauwelijks door één deur. De enige communicatie liep via de rechter. Apple heeft Microsoft tot voor kort met rechtszaken beziggehouden, waarbij eerstgenoemde ondermeer claimde dat Microsoft de 'look and feel' van hun besturingssysteem had gekopieerd.
De controverse heeft Apple uiteindelijk weinig goeds gebracht. Het marktaandeel daalde tot 8 procent en het bedrijf moest vorige week een record verlies bekend maken van 740 miljoen dollar over het laatste kwartaal. De omzet daalde in het kwartaal ook nog eens met 18 procent tot 2,19 miljard dollar. Michael Spindler, de Apple-chef die dit allemaal op zijn geweten heeft, maakte het niet meer mee. Hij werd, samen met nog een aantal andere Apple coryfeeën naar huis gestuurd.

Verlies in één keer

Apple-topman Gilbert Amelio is een expert in het reorganiseren en weer gezond maken van bedrijven. Hij bewees dat ondermeer bij National Semiconductor. Amelio houdt er waarschijnlijk de mening op na dat al het verlies beter in één keer genomen kan worden dan dat het in de komende kwartalen blijft doorzeuren. Vanaf nu kan het immers moeilijk nog slechter gaan.
Ame lio probeert met man en macht het lek van het zinkende Apple schip te dichten. Drie dingen vallen daarbij op: een handreiking naar Microsoft; de op handen zijnde verkoop van licenties van het Mac OS aan IBM en tenslotte het heilige geloof van Amelio in de Internet-markt.
Dat Amelio meer in samenwerking met Microsoft ziet dan in confrontatie is niet zo verwonderlijk. Microsoft levert immers veel populaire software voor het Mac-platform. Door alle animositeit leek Microsoft nauwelijks nog bereid om goede Apple-software te ontwikkelen. Word versie 6.0 voor de Power-Mac was van beroerde kwaliteit. Inmiddels geven medewerkers van Microsoft, in de Wall Street Journal, de problemen toe. Ze beloven beterschap in nieuwere versies. Gilbert Amelio zocht Bill Gates persoonlijk op waarbij de laatste zijn steun toezegde.

Licentie IBM

Wat minder spectaculair maar wel tekenend voor de toegenomen openheid bij Apple, is de voorgenomen verkoop van Mac OS-licenties aan IBM. Het valt minder op omdat IBM en Apple al geruime tijd samenwerken, onder andere in het Power-PC-project, maar het tot een open standaard verheffen van het Mac OS kan mogelijk verdere afbrokkeling van het marktaandeel van het Apple-platform tegengaan. Eindelijk kan er een Mac-klonenmarkt ontstaan. De over eenkomst tussen IBM en Apple zou bijna afgerond zijn en eind deze maand bekend gemaakt worden.
Ten slotte de nieuwe markt waarvoor Amelio heeft gekozen: voor de 'turn around' moet Apple zich richten op Internet. Immers daar is Apple nog steeds sterk vertegenwoordigd. "40 Procent van alle inhoud van het World Wide Web wordt geproduceerd op onze computers", zo zegt men bij Apple.
De onderneming zal dus vooral weer een hardware-bedrijf moeten worden dat bijvoorbeeld grote hoeveelheden web-servers levert. Dat betekent tevens een oriëntatie op de wat hogere marktsegmenten en minder op de thuis-computermarkt. Alleen op deze manier denkt Amelio de bruto marges weer boven de 20 procent te kunnen krijgen. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-10T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.