Compaq ontkent berichten grote herstructurering

Benjamin Rosen, interim-president en voorzitter van Compaq, ontkent dat het computerbedrijf een grote reorganisatie op stapel heeft staan. Sinds het ontslag van president Eckhard Pfeiffer (vorige week) wemelt het van de berichten over een herstructurering vanwege overlappende divisies.

Analisten doen hier nog een schepje bovenop door openlijk te 'adviseren' dat Compaq zich moet opdelen in beter bestuurbare, gescheiden bedrijfseenheden. Topman Rosen zegt echter dat de IT-leverancier wacht met het aanbrengen van noodzakelijke veranderingen tot het een nieuwe leider heeft gevonden. De benodigde wijzigingen, die Rosen vooralsnog niet uiteenzet, moeten de winstgevendheid weer opkrikken. "Wij onderzoeken nu elk aspect van het bedrijf en hebben nog geen beslissing genomen over een eventuele herstructurering. Eerst willen we het beslissingsproces versnellen zodat het bedrijf efficiënter kan opereren", aldus Rosen.

Ontkracht

De topman verstrekte geen details over het ontslag van president Pfeiffer, maar zei alleen dat Compaq het afgelopen jaar niet presteerde naar verwachting. Het bedrijf zegt te lijden onder een tegenvallende vraag in de PC-markt. Concurrenten en onderzoeksbureaus vegen de vloer aan met deze bewering. Volgens cijfers van IDC en Dataquest groeide de PC-markt in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs 19 procent naar 24,5 miljoen computers, terwijl er 14 procent was voorspeld. Marktleider Compaq verloor marktaandeel; van 14,3 naar 13,4 procent. Dit ondanks een stijging in de afzet van 10 procent naar 3,35 miljoen PC's.
De ontslagen Pfeiffer krijgt naar verluidt een opstappremie in aandelenopties ter waarde van 300 miljoen dollar. Rosen reageerde ook niet op deze berichten. Hij meldde slechts dat Compaq niet alleen zoekt in de IT-industrie naar een nieuwe president. Ondertussen haalt Pfeiffer uit naar de directieraad. De ex-topman is vooral gepikeerd over het feit dat hij niet de gelegenheid heeft gekregen om een herstelplan op te stellen.   JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.