Apple met winst op weg terug

Verkoop G3-computers beter dan verwacht

Apple Computer is uit de rode cijfers gekomen. De winst voor het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 45 miljoen dollar op een omzet van 1,6 miljard dollar. Steve Jobs maakte dit vorige week bekend in zijn openingstoespraak op de Macworld Expo in San Francisco. Op Wall Street steeg het aandeel Apple onmiddellijk met ruim 20 procent (3,06 dollar per aandeel) naar 18,93 dollar per stuk.

Begin vorige week hadden analisten geschat dat Apple een verlies van zes cent per aandeel zou incasseren. Interim-directeur Steve Jobs meldde vorig jaar nog een verlies van 120 miljoen dollar in het eerste kwartaal. Dat kwam neer op een negatief saldo van 96 dollarcent voor elk aandeel. Ton van Garderen, directeur Apple Nederland, is ook verrast door het positieve nieuws. "We dachten zelf dat we quitte zouden spelen", meldde de topman vanaf de Macworld Expo. Hij verklaart dit onverwachte succes aan de strikte focus die Apple nu hanteert voor markten en partners.

Nederlandse groei

"Deze eerste winst is mede aan Nederland te danken; onze omzet in het vierde kwartaal vorig jaar groeide met 10 procent ten opzichte van 1996." Van Garderen schat dat zijn bedrijf in de eerste periode van dit jaar 15 procent meer zal omzetten dan vorig jaar. Dit dankt hij voornamelijk aan een groeiende verkoop van de middelzware en zware systemen. Dit segment maakte in het vierde kwartaal 65 procent uit van de totale Nederlandse verkoop. Verwacht wordt dat dit stijgt naar 70 procent voor de eerste periode van dit jaar, waarvan weer 80 procent bestaat uit de nieuwe G3-computers.

Marge-verbetering

De Nederlandse directeur noemt voor Apple's succes een aantal oorzaken: "Allereerst hebben we nu een stabiele inkomstenstroom, ondermeer door onze Amerikaanse online-winkel en de G3-systemen." De invloed van de webwinkel op de reguliere verkoop bedraagt ongeveer 10 procent. "Voor Europa, waar de online-verkoop over enkele maanden begint, wordt dezelfde impact verwacht", vertelt Van Garderen. Apple schatte dat het 80.000 G3-computers zou verkopen sinds de introductie in november. Dit bleken er echter 133.000 te zijn.
Van Garderen vervolgt: "De tweede oorzaak voor deze winst is een verbetering van onze marges; we verkopen geen producten meer waar we eigenlijk te weinig aan verdienen." De Nederlandse directeur verwijst naar Apple's oude beleid om in alle segmenten van de computer-markt aanwezig te willen zijn. "Dat is afgelopen, we concentreren ons nu op die markten die voor ons interessant zijn", hamert de zelfverzekerde Apple-manager. "En ten derde was er de nu afgeronde reorganisatie. Alle mensen die weg moesten, zijn vertrokken."
 
Mac-platform krijgt versterking
Op de Macworld Expo in San Francisco lanceerde Apple ook een verbetering van diens besturingssysteem Mac OS 8. Deze gratis verkrijgbare versie 8.1 bevat ondermeer verder geïntegreerde Internet-toegang, betere Java-capaciteiten, ondersteuning voor DVD-rom spelers en Microsofts Internet Explorer 3 als standaardbrowser. Netscape's Navigator versie 4.04 wordt echter ook meegeleverd.
Verder demonstreerden diverse software-ontwikkelaars op Macworld nieuwe programmatuur voor het Macintosh-platform. Microsoft brengt Office 98 eerst uit voor de Mac, waar het de eerste nieuwe versie van dit applicatiepakket is sinds twee jaar. Daarnaast presenteerde het versie 4 van diens Internet Explorer. Oracle vertaalt op dit moment diens ruim veertig financiële en zakelijke applicaties. Versie 11 van Oracle Applications komt in het tweede kwartaal uit en ondersteunt dan ook het Mac-platform.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.