Documentum houdt zich staande

Content-managementdochter EMC niet bang voor identiteitsverlies

Dit artikel delen:

Het nieuwe Documentum, 'een afdeling van EMC', beweert zijn identiteit te kunnen behouden op een 'content management'-markt die steeds ruimer gedefinieerd wordt. Meerdere elementen, waaronder externe druk voor meer controle en regelgeving, spelen in het voordeel van een geconsolideerde benadering waarbij ook opslag tot inhoudbeheer wordt gerekend.

  
Peter Dalhuisen, directeur-Benelux: "De naam Documentum blijft bestaan."
De 'content management'-markt is de laatste maanden voortdurend in beweging geweest: Opslaggigant EMC heeft Documentum (inhoudbeheer en documentbeheer) overgenomen, Open Text (een Canadese uitgever gespecialiseerd in webinhoudbeheer) heeft eerst de hand gelegd op Ixos (documentbeheer) en daarna op Artesia (beheer van digitale activa), opslagspecialist Veritas heeft de controle verworven over het Britse bedrijf KVS (inhoudbeheer en e-mailarchivering) en Interwoven (de voornaamste concurrent van Documentum op het gebied van bedrijfsinhoudbeheer) heeft de technologie gekocht van een bedrijf gespecialiseerd in historisch gegevensbeheer (records management).

Contouren

Al deze overnames zijn erop gericht de klant een zo breed mogelijk aanbod van inhoudbeheer te kunnen voorstellen. Behalve het klassieke documentbeheer omvat het aanbod ook het beheer van web- en multimedia-inhoud, archivering, samenwerkende tools, et cetera Op het kruispunt van inhoudbeheer en opslag tekenen zich de contouren af van een nieuwe markt : het beheer van de levenscyclus van informatie (information lifecycle management). Principe daarbij is dat een beheersysteem volgens vooraf bepaalde criteria een inhoud voor een bepaalde tijd op een aangepaste opslagdrager plaatst.

Tridion volgt niet
"De consolidatie van de markt is een feit. Vele spelers doen overnames om hun aanbod aan te vullen met het oog op een verruiming van het concept inhoudbeheer. Tridion heeft echter besloten hierin niet mee te gaan. Wij willen de Europese specialist blijven op het gebied van webinhoudbeheer", zegt ceo Pieter Varkevisser. De Nederlandse uitgever van cms-software geeft voorrang aan het versterken van zijn netwerk van wederverkopers met toegevoegde waarde (value added resellers - var's). Momenteel genereert Tridion slechts 20 procent van zijn omzet via wederverkopers. Het wil dit cijfer optrekken naar 50 procent.
De voorstanders van het 'one shop'-systeem naar het model van EMC-Documentum zeggen dat (aspirant)klanten inhoudbeheer willen samenbrengen op één enkel platform omwille van een grotere efficiëntie en hergebruik van informatie. Steeds meer bedrijven wensen via een 'verruimd' inhoudbeheer ook informatie te delen met hun leveranciers en partners. Ten slotte en misschien vooral is er de druk van externe regelgeving die een coherent en gestructureerd beheer van de bedrijfsoperatie oplegt.
"De Enron-affaire heeft als een katalysator gewerkt. Om zich in regel te stellen met reglementeringen zoals Basel II of Sarbanes-Oxley hebben de boekhoudings- en financiële departementen er alle belang bij te weten welke gegevens ze wel en niet kunnen wissen. Daarbij komen nog alle sectorale reglementeringen voor transport, farmaceutica, et cetera.", zegt David York van Documentum.

Overleven

Documentum is volgens onderzoeksbureaus marktleider inzake bedrijfsinhoudbeheer. Het risico dat de overname door EMC kwalijke gevolgen heeft voor de identiteit van de onderneming wijst het mananagement van de hand. "De naam Documentum blijft bestaan als productgamma. De investeringen in het merk zijn hoger dan ooit tevoren. Het bewijs dat de integratie in EMC een goede zaak is, blijkt uit het feit dat de managers van Documentum gebleven zijn", zegt Peter Dalhuisen, directeur van de Benelux-vestiging.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Olivier Fabes
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.