Patentenregen treft anti-spam

Amerikaanse octrooien toegekend op alom gebruikte filtertechnieken

Dit artikel delen:

Network Associates kreeg vorige week een patent toegekend op een aantal technieken om ongewenste mailberichten uit elektronische postbussen te filteren. Het is onduidelijk wat de toekenning betekent voor antispam-software die dezelfde functionaliteit gebruikt.

Het patent van Network Associates legt onder andere een claim op het Bayesiaans filteren. Deze methode, waarbij berichten een puntenscore toegekend krijgen om de waarschijnlijkheid te berekenen dat een bericht spam is of niet, is een idee dat halverwege 2002 steeds meer aan kracht won. Behalve in commerciële software wordt deze techniek ook veel toegepast in open broncode systemen als Spam Assassin. Hoewel Network Associates pas in december 2002 het patent op deze filtertechniek aanvroeg, lijkt de toekenning van dit octrooi te suggereren dat dit concern ook daadwerkelijk de uitvinder ervan is. Het concern kon voor het sluiten van deze Computable niet aangeven wat het precies met het patent gaat doen.
Network Associates is niet de eerste die het gelukt is om een wijd verbreide anti-spamtechnologie te patenteren. Vorig jaar kreeg de Amerikaanse specialist in mailbeveiliging Postini een patent op de techniek die berichten filtert op spam en virussen voordat deze afgeleverd worden in de postbussen van de mailgebruikers. De fabrikant van antivirus-software Symantec kreeg voor 62,5 miljoen dollar vorig jaar een patent in handen voor een computertechniek in hardware of software die data scant dat in beweging is tussen twee media. Een aantal juridische experts hebben al aangegeven dat dit soort patenten niet te handhaven zijn omdat ze te algemeen zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.