De Keursteen treft zichzelf

De voorzitter van Stichting de Keursteen, Rien van Hoeven, legt verband tussen de religieuze achtergrond van de gebroeders Baan en de teloorgang van hun onderneming. Hij suggereert een oorzakelijk verband tussen geloof en economisch falen Als er sprake zou zijn van fraude dan moeten de broers daarop afgerekend worden, en niet op hun religieuze achtergrond, fulmineert René Vink. 

In zijn bijdrage 'Herfsttij in Barneveld' (Computable, 6 oktober) beweert Rien van Hoeven uit eigen ervaring te kunnen zeggen dat het aandeel Baan nog op peil zou zijn indien de gebroeders Baan lid zouden zijn van de Gereformeerde Kerk in plaats van de als sektarisch gekenschetste Gereformeerde Gemeente. Hij suggereert daarmee een oorzakelijk verband tussen sektarisme en economisch falen. Die suggestie is vierkant onzin. Menige religieuze beweging (zoals bijvoorbeeld de Moon-beweging) is economisch zeer succesvol. Ongetwijfeld vindt er fraude plaats binnen religieuze groeperingen, ook daar gaat het gewoon om mensen. Ik betwijfel echter of het vaker voorkomt dan elders.
Het stoort me buitengewoon dat de religieuze achtergrond van Baan altijd weer ten tonele wordt gevoerd. In de tijden van succes werd daar met verwondering over gesproken: "succes ondanks" alsof bedrijven waarvan de directeuren een religieuze achtergrond hebben geen succes zouden kunnen of mogen hebben. En nu het slecht gaat, wordt de "juist door" toon aangeslagen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de gebroeders Baan aangevallen worden omdat ze religieus zijn en veel minder omdat ze gefraudeerd zouden hebben. Als de gebroeders Baan gefraudeerd zouden hebben, moeten ze daarop aangepakt worden, en niet op hun religieuze achtergrond. Op die achtergrond heeft iedereen recht in een land van vrije meningsuiting (toch?).

Blamage

Van Hoeven beweert dat leden van de Gereformeerde Gemeente geestelijk dood zijn en wekt daarmee de indruk dat dat zijn oorsprong zou vinden in de sektarische trekken van de Gereformerde Gemeente enerzijds en door de grip die de gebroeders Baan op die gemeente zouden hebben anderzijds. Heer van Hoeven, leest u nog eens "Overheid en nieuwe religieuze stromingen" van T. Witteveen, een rapport van de subcommissie sekten van de vaste Tweede Kamer Commissie voor de volksgezondheid. Dit rapport stelt, na uitgebreid onderzoek van vrijwel elke nieuwe, kleinere religieuze beweging in Nederland dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen "sekten" en de volksgezondheid. Ken uw klassiekers.
Stichting de Keursteen stelt zich ten doel financiële misstanden binnen religieuze organisaties te voorkomen en te bestrijden. Ik stel vast dat de stichting, gebruik makend van nogal populistische retoriek, zichzelf lekker in het daglicht stelt, meeliftend op de dezelfde roem van de door henzelf zo gewraakte broeders Baan. Ik stel voor dat de Keursteen zich bezig houdt met alleen de fraudebestrijding en zich onthoudt van waardeoordelen over de geestelijke achtergrond van de gebroeders Baan. Ik vind dat stichting de Keursteen zichzelf hiermee blameert en zijn integriteit beschadigt.
 

René Vink Sliedrecht

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-03T00:00:00.000Z Ren� Vink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.