Coördinatie bedrijfsbeleid en it-strategie dramatisch

Gebrek aan communicatie

De afstemming tussen bedrijfsbeleid en it-strategie laat in de Benelux flink te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van BMC Software. Van de ondervraagde it-managers gaf 44 procent aan dat er geen sprake is van enige vorm van afstemming.

  
Slechte communicatie oorzaak gebrek aan coördinatie
De Benelux scoort met die 44 procent nog niet eens zo slecht. Alleen in Israël (28 procent) en Scandinavië (36 procent) is de situatie ogenschijnlijk beter.
De oorzaak van een gebrekkige afstemming tussen de door de bedrijfsleiding geformuleerde doelstellingen en het in de praktijk gevoerde it-beleid lijkt een gebrek aan communicatie te zijn. Slechts 33 procent van de ondervraagde managers in de Benelux vindt dat bedrijfsdoelstellingen snel genoeg worden gecommuniceerd om de it-afdeling in staat te stellen daar effectief op in spelen. Van hen spreekt 17 procent over het totaal ontbreken van communicatie of communicatie die beperkt blijft tot informele, mondelinge informatie.

Verliezen

Het gebrek aan communicatie heeft in een aantal gevallen grote gevolgen voor een onderneming. Bij 28 procent van de ondervraagde Benelux-bedrijven worden verliezen gemeld van vijftigduizend tot maar liefst tien miljoen euro, als direct gevolg van it-problemen.
De gebrekkige communicatie is niet de enige oorzaak van het probleem. Ook het tekort aan mensen en middelen op de it-afdelingen, gecombineerd met een te grote dosis optimisme ten aanzien van de eigen mogelijkheden, spelen een rol.
Een betere samenhang tussen de bedrijfsdoelen en de it-strategie is desalniettemin vooral te verkrijgen door een betere communicatie. Van de respondenten gaf 30 procent aan dat zij te weinig contact hebben met de ceo van hun bedrijf om te kunnen begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Alle ondervraagden geven aan dat ze per week ongeveer twee uur langer met de ceo zouden willen praten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.